Szemben Amerikával - titkos kémek a tengerentúlon

Azok az amerikaiak, akik az Egyesült Államok ellen kémkednek, sokkal inkább teszik ezt az elveik miatt, mint a fizetség végett egy kormányjelentés szerint. A hidegháború idejében ismertté vált belső ügynököknek még mintegy ötödét mozgatta egy másik ország

Az Amerikai Tudósok Szövetségének Titkos kormányügyletek nevű projektje 1947 óta 173 olyan amerikai hírszerzőt tart nyilván, aki egy másik ország számára dolgozott. 2000 óta 11-en kerültek fel a listára, közülük egy sem kapott ellenszolgáltatást tevékenységéért - habár öten reménykedtek benne.

 Az 1990 óta kémkedőknek több mint a fele azonban elvi hűséget érzett munkaadó országának ideológiája iránt. A szám különösen megnövekedett Bush terrorellenes háborúja óta.

"Ez valamiféle opportunizmus: a titkosított információkkal kereskedő személyek vevőköre manapság leginkább terroristákból áll" - mondja Katherine Herbig, a tanulmányt készítő csoport vezetője.
A most felfedett tendencia fejére állítja az eddigi hiedelmet, amely szerint a kémek legfőbb motivációja a pénz.

A további mozgatók az "én-túltengés", a kalandkeresés, a bizalmi kapcsolatok keresése, illetve a más ügynökök általi kényszerítettség - például a zsarolás. Az 1990 óta felfedett 37 amerikai kémből azonban 17-et a meggyőződés vezérelt. Színtisztán a pénz pedig mindössze tízüket. 1990 előtt még 77-en számítottak ellenszolgáltatásra, és csupán 22-en harcoltak egy másik ország ideológiájáért.

Herbig hozzátette, hogy a 2000 óta leleplezett 11 személy még túl kicsi minta ahhoz, hogy nagy bizonyossággal lehessen "trendről" beszélni, azonban talán az elmozdulást jelzik a Egyesült Államok titkosszolgálatai számára.
Forrás: MTI