Növényvédőszer-maradványok a borokban

A konvencionálisan termelt borok jóval szennyezettebbek, mint a bio-borok. Ez derül ki az Európai Növényvédőszer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából, amelynek során negyven, a világ különböző szegletéből származó vörösborban kutattak s

A 34 hagyományosan előállított bor mindegyike tartalmazott növényvédőszer-maradványt, árfekvéstől függetlenül: francia csúcsminőségű borokból is kimutatták. A hat bioborból csak egy volt szennyezett - ezt a környező mezők hatásának tulajdonították. A francia, olasz, chilei és dél-afrikai borokban kimutatott növényvédőszerek közül jónéhány rákot okozhat az EU szerint is, míg a német és osztrák borok szermaradványait csupán a tengerentúlon sorolják ebbe a kategóriába.

Az Európa Parlamentben megoszlanak a vélemények az ügy kapcsán - Hiltrud Breyer német zöld politikus szerint "az eredmények riasztóak és sokkolóak", és a különösen veszélyes mérgeket be kellene tiltani, míg Christa Klass, a CDU képviselője úgy vélekedik, hogy a meglévő törvények alapján a borok nem ítélhetők károsnak.

A több mint 600 tagszervezetből álló PAN sem szeretné elvenni az emberek kedvét a borfogyasztástól, de felszólította a bortermelőket, hogy jelentősen csökkentsék a felhasznált növényvédők mennyiségét. A PAN adatai szerint ugyanis Európa szőlőiben használják a növényvédő szerek húsz százalékát - míg a világ termőterületének csupán három százalékával rendelkeznek.
Forrás: MTI