Maffiaellenes áruház nyílt meg

Maffiaellenes áruház nyílt Palermóban: kizárólag olyan kereskedők termékekeit kínálják megvételre, akik fellázadtak a maffia ellen és nem hajlandók védelmi pénzt fizetni a Cosa Nostrának.

Kétszáznegyvenegy kereskedő csatlakozott az Addio Pizzo (Isten veled, védelmi pénz) bizottsághoz, amely az áruházat megnyitotta Palermo központjában.

"Aki nálunk vásárol, annak tudnia kell, hogy azzal semmiképpen sem támogatja közvetve a Cosa Nostrát. Itt az ideje, hogy fogyasztói mozgalmat hozzunk létre, amely nem akarja többé támogatni a maffiát" - idézte kedden a La Repubblica című római napilap a 29 éves Fabio Messina kerekedőt, a projekt kezdeményezőjét, amelynek jelszava: "változtasd meg fogyasztási szokásaidat a maffia rovására".

A Confesercenti, az olasz kis-és középvállalkozások szövetsége legújabb adatai szerint Palermóban csaknem valamennyi eladó vagy kereskedő "védőpénzt" fizet a maffiának. A szövetkezet a november elején letartóztatott Salvatore és Sandro Lo Piccolo maffiavezérek feljegyzéseire hivatkozott, amelyben vállalkozók, kereskedők és "szabadúszók" százai szerepelnek, akik havonta rendszeresen fizettek védelmi pénzt a Cosa Nostra zsarolóinak.

Az első "Védőpénz Nélküli Áruház" áruválasztékában a fából és kerámiából készült tárgyak mellett élelmiszerek is találhatók, mint például tészta és bor. A fiatal kereskedő, Fabio Messina kijelentette, remélik, hogy az elgondolást Olaszország más vidékeire is exportálhatják és számos hasonló üzlet nyílik meg az ország különböző részein.

Palermóban már folyik a Addio Pizzo harca. A száznál több kereskedőből álló egyesület 2006-ban nyíltan kijelentette, hogy nem fizet többé védőpénzt a maffia klánjainak. A média adatai szerint Olaszországban mintegy 160 ezer vállakozást zsarol a maffia és csak Szicíliában mintegy ötvenezer cég fizet védőpénzeket.

Forrás: MTI