Idén is SZÉP

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is folytatódik a Szűréssel az életért program - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten.

Idén öt nagyvárosba és 16 településre jutnak el az ÁNTSZ szakemberei, hogy az érdeklődőknél elvégezzék az ingyenes szűrővizsgálatokat február és március között. Lehetőség nyílik vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésre, hallás- és látásvizsgálatra, bőrrák szűrésére, valamint vérvizsgálattal prosztatarák szűrésére is, továbbá különböző kardiovaszkuláris megbetegedéseket előrejelző tünetek feltárására.

Március 1-jén Nyíregyházán, 2-án Szombathelyen, 16-án Szolnokon, 22-én Veszprémben és 30-án Budapesten, továbbá Vácon, Dunaújvárosban, Gyulán, Makón, Kiskunfélegyházán, Dombóváron, Komlón, Marcaliban, Ajkán, Komáromban, Dunaharasztiban, Jászberényben, Hatvanban, Fehérgyarmaton, Szerencsen és Szigetváron várják azokat, akik a különböző szűrővizsgálatokon szeretnének részt venni.

Budai Bernadett beszámolt arról, hogy sikeres volt a kormány által tavaly meghirdetett szűréssorozat. Tavaly ősszel hét nagyvárosba jutottak el a programmal, amelyen 60 ezren vettek részt, 150 ezer szűrővizsgálatot végeztek el.

Statisztikai adatokat említve a kormányszóvivő elmondta: minden mások látogató a koleszterinszintjére volt kíváncsi, 65 százalékuk a vércukorszintjét mérette meg, 57 százalékuk szemészeti vizsgálaton vett részt.

A tavaly elindított programsorozattal a kormány célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.
Forrás: MTI