Sólyom kinevezte Makkot

A köztársasági elnök vezérőrnaggyá nevezte ki Makk László dandártábornokot a Sándor-palotában csütörtökön; a tábornok májustól a NATO moszkvai katonai összekötő képviseletének vezetője lesz.

A tábornok pályázaton elnyert posztja az eddigi legmagasabb magyar NATO-beosztás. Makk László 2002 óta a köztársasági elnök szárnysegédjeként tevékenykedett.

A Sándor-palotában rendezett ünnepségen a köztársasági elnök gratulált Makk László kinevezéséhez. Sólyom László új szárnysegédje Palásti Ferenc dandártábornok lesz, aki eddig a Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztályvezetőjeként szolgált.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a NATO moszkvai katonai összekötő képviseletét 2002-ben hozták létre. A képviselet alapvető feladata a NATO-orosz párbeszéd elmélyítése, a kölcsönös bizalom elősegítése, valamint a konkrét katonai együttműködés előmozdítása.
Ennek érdekében a képviselet fő feladatai közé tartozik az orosz védelmi minisztériummal történő kooperáció, konzultáció többek között a terrorizmus elleni harc, a válságkezelés, a katasztrófaelhárítás, valamint a fegyverzetellenőrzés területén.

A képviseleten - a vezetőn kívül - jelenleg tizenhárman dolgoznak, köztük román, orosz, litván, kanadai, német, cseh katonák, valamint egy magyar tiszt és egy tiszthelyettes is.

Makk László tábornok az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a képviselet Moszkvában található, ahová májusban költözik majd ki.

Kiemelte, hogy a NATO-nak jelenleg két kiemelt stratégiai kérdése van, az egyik Afganisztán, a másik pedig Oroszország és a NATO kapcsolata.

Mint mondta, pályázatának sikerében egyértelműen közrejátszott Magyarország és Oroszország jó kapcsolata. Mint mondta, Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek megtalálták ebben a bonyolult helyzetben is azt az alaphangot, amely kiegyensúlyozott kapcsolatokat eredményezett.
Ugyancsak az eredményes magyar pályázat mellett szólhatott a Magyar Honvédség NATO-ban nyújtott, elmúlt esztendei teljesítménye is.

Kiemelte, hogy eddig amerikai, angol és német katonák töltötték be ezt a beosztást. Mint mondta, a pályázati kiírásban is benne volt egy olyan elvárás, hogy az illetőnek legyen tapasztalata az orosz fegyveres erőkkel közösen folytatott tevékenységben.

Mint mondta, a legnagyobb eredmény ebben a pozícióban, ha a NATO és Oroszország "nem engedik el egymás kezét, hanem folytatják a párbeszédet." Hozzátette: "ennél nagyobb sikert elérni nem egyszerű dolog."

Makk László a NATO és Oroszország viszonyát úgy jellemezte: "összetett katonai helyzet". Kiemelte a stratégiai erőegyensúlyt, a rakétavédelmi terveket, s szólt arról, hogy a bizalom- és biztonságerősítési folyamat megakadt annak kapcsán, hogy Oroszország felfüggesztette az európai hagyományos haderők és fegyverzet korlátozásáról szóló szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A háttéranyag szerint a képviselet vezetőjének beosztására 2007 áprilisában kiírt pályázatot eredetileg Tánczos László vezérőrnagy nyerte el, aki azonban előre nem látható családi okok miatt visszalépett a beosztás betöltésétől. Az ismételten - 2007. november 12-én - kiírt pályázaton a bíráló bizottság ismét egy magyar tábornokot talált a legalkalmasabbnak Makk László személyében, akit a NATO Katonai Tanácsa 2007. december 18-ai ülésén hivatalosan megválasztott a katonai összekötő képviselet vezetőjének.

Forrás: MTI