Petárdamánia

Péntektől négy napon át legálisan lehet vásárolni tűzijátékokat a hatósági engedéllyel rendelkező árusoktól. Ezeket használni azonban csak szilveszter este lehet. Petárdázni egyáltalán nem szabad, 2005. novemberében betiltották ezek forgalmazását.

Az úgynevezett kistűzijátékokat és játékos pirotechnikai termékeket péntek reggeltől hétfő éjfélig lehet megvásárolni az engedéllyel rendelkező árusoktól. Fontos, hogy minősített terméket vegyünk, olyat, melyen magyar nyelvű tájékoztató is van - mondta Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője. A hibás, sérült vagy megmaradt játékokat az év első öt napján még magunknál tarthatjuk, ez idő alatt kell visszavinni a forgalmazóhoz, árushoz. Akinél ötödike után tűzijátékot találnak, azt 50 ezer forintra büntethetik, aki használja is, az 100 ezer forint szabálysértési bírságra számíthat. Petárdázni nem lehet legálisan, a törvény ugyanis 2005. novemberében betiltotta ezek forgalmazását.

A hazánkban is életbe lépett európai uniós szabályozás szigorúbb, illetve teljesen eltérő, mint a korábbi, így gyakorlatilag az eddig engedélyezett pirotechnikai játékokat sem lehetett volna forgalomba hozni itthon. Hogy ez ne történhessen meg, egy jogszabály módosítást került a kormány elé, ezt a kabinet elfogadta. Az új szabályozásról szóló rendeletet a legutóbbi Magyar Közlönyben hirdettek ki.

A rendőrség szakemberei arra figyelmezetnek, hogy mindenki az engedéllyel rendelkező árusoktól vásároljon, akkor biztosan nem kerülhet összetűzésbe a törvénnyel. A kistűzijátékot csak felnőttek használhatják, egyszerre 3 kilónyit tarthatunk magunknál, a játékos pirotechnikai eszközöket már a 14 évesek is megvehetik, de csak 1 kilónyit tarthatnak belőle maguknál.
Forrás: FH