Kórházturizmus - új bevétel?

Akinek nincsen az Egyesült Államokban egészségbiztosítása - jelenleg 47 millió amerikainak -, esetleg valamilyen speciális kezelésre, beavatkozásra odahaza nincsen megfelelő gyakorlatú szakintézet, az manapság az olcsó légiközlekedés jóvoltából repülőre ü

Az egészségügyi turizmus rohamosan fejlődik és az angol orvosi hetilap, a British Medical Journal fölhívja a figyelmet arra, hogy immár a téma első online újságja is megjelenik International Medical Travel Journal címen.

Az egészségügyi utazásokra vonatkozó, megbízható statisztikák egyelőre hiányoznak, de becslések szerint 2004-ben csak Indiába legalább 150 ezer külföldi utazott gyógykezelésre, operációra. Az indiai adatok szerint ez a forgalom évente mintegy 15 százalékkal növekszik. Ezek a betegek többségükben a Közel-Keletről vagy Ázsiából származnak, de mind több amerikai és kanadai állampolgár is Indiába utazik, ahol bámulatos gyorsasággal nőttek ki a földből a világ legkorszerűbb műszereivel fölszerelt, rendkívüli ápolást nyújtó klinikák.

A külföldi páciensekre specializálódó kórházakban többnyire sokkal személyesebb kezelést kap a beteg, mint például az Egyesült Államokban vagy Kanadában - lényegesen több orvos és ápolónővér jut egy-egy betegágyra. Az is tény, hogy ezeken a helyeken olyan sebészeti beavatkozásokat vagy gyógymódokat is elvégeznek, amelyeket az igen szigorú amerikai gyógyszer- és élelmiszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) még nem engedélyezett.

A turistaforgalom új ága jelentős jövedelemhez juttathatja az országot: Indiában az előrejelzések szerint az egészségturizmus 2012-ben két milliárd dollárnyi bevételt hoz. Az International Medical Travel Journal arról is megemlékezik, hogy Magyarország - annak főleg nyugati része - sok osztrák, német fogászati beteget lát el igen kiválóan és most egyik magyar egészségügyi cég az amerikai fogászati piacra is igyekszik betörni.
Forrás: MTI