Capoeira harcművészek Budapesten

Háromnapos brazil harcművészeti és kulturális fesztivált rendeznek november 9. és 11. között a budapesti Butokugan Harcművészeti Központban, Brazíliából érkező tanárok és harcművészek vendégszereplésével.

Budapesten hatodik éve oktatják a capoeirát, amelynek gyökerei Brazíliában a XVI.-XVII. századba nyúlnak vissza. A különböző afrikai törzsekből odaszállított rabszolgák és a helyi indián népek mozgás- és zenekultúráinak keveredéséből alakult ki sok mai brazil tánc- és mozgáskultúra - olvasható a szervezők közleményében.

A capoeira Brazíliában 1930-ig "illegalitásban" maradt - ekkor sikerült egy mesternek elérnie azt, hogy az általa megformált küzdősportot és harcművészetet elfogadják és taníthassák edzőtermekben. Azóta szülőhazájában nemzeti sporttá és világszerte egyre népszerűbbé vált ez a harcművészeti forma.

A brazil mestereken kívül külföldről érkező diákokra és e küzdősportot Magyarországon gyakorlókra egyaránt számítanak a szervezők a háromnapos, övvizsgával egybekötött találkozón.

Forrás: MTI