Szabadon engedtek egy terroristát - nem kapnak több segélyt

Az Egyesült Államok hétfőn felfüggesztette a Jemennek szánt segélyek folyósítását, miután az arab állam szabadon engedett egy terroristát, aki részt vett egy amerikai hadihajó elleni támadásban.

Jemennek szánt 20 millió dolláros, (3 és fél milliárd forint) segély átutalását függesztette fel Washington, mert az arab országban szabadon engedték Dzsamal Al-Badavit, aki részt vett a USS Cole amerikai hadihajó elleni merényletben.

A 2000-ben végrehajtott támadásban 17 amerikai tengerész halt meg Áden kikötőjében, a gyanú szerint Badavi az Al-Kaida tagjaként vett részt az akcióban.

A jemeni állami hírügynökség október elején szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy Badawi, a rendőrség engedélyével hazatért ádeni otthonába, annak ellenére, hogy korábban halálra ítélték, majd megszökött börtönéből.

Jemenből származik Oszama Bin Laden családja is, a lakosság egy része hagyományosan a szélsőséges iszlamista tanok követője. Washington a terrorizmus ellenes harc jegyében jelentős összegekkel támogatja az arab ország kormányát.
Forrás: FH