Elhunyt a szupersztár

80 éves korában vasárnap elhunyt Porter Wagoner, a counryzene nagy öregje, aki annak idején útjára indította a country díváját, Dolly Patront. Egy nashillei hospice-ben érte a halál - közölte a Grad Ole Opry rádióval az intézmény szóvivője.

Wagoner, akit tavaly alhasi ütőértágulattal kezeltek, idén októberben újra kórházba került, mint kiadója közölte, tüdőrákban szenvedett.

Wagoner ez év májusában ünnepelte 50. évfordulóját annak, hogy a country műfaj nagyüzeméhez, a Grand Ole Opry rádióhoz csatlakozott.

Wagoner a Missouri állambeli West Plainsben született 1927-ben. Ahogy cseperedett, egyre jobban belehabarodott a countryzenébe, ezt kereste-hallgatta a rádióállomásokon, s ezt játszotta, amikor - autodidaktaként - megtanult gitározni.

Wagoner először helyi rádióban, később a szélesebb körben ismert KWTO csatornánál kapott lehetőséget. Az ötvenes évek elején már saját showműsora volt, s ennek révén kötött vele szerződést az RCA lemezcég. Előbb dalszerzőként, majd saját dalai előadójaként is befutott.

Harmincévesen költözött Nashville-be, ahol csatlakozott a Grand Ole Opry rádióhoz és
slágergyárhoz. Nashville-ben megalakította kísérőegyüttesét, a Wagonmastert.

Énekesként 1954-ben került először a tízes listára a Company,s Comin című dalával, a Satisified Man már az első helyen landolt, s araszolgatott felfelé a listákon a többi dala is.

Az ő segítségével indult el Dolly Parton, a később a nemzet csalogányaként ünnepelt countrydíva karrierje a hatvanas évek második felében. Hosszú éveken át énekeltek együtt, top 10-es sikerek tucatjait érték el együtt a hetvenes évek közepéig, amikor együttműködésük megszakadt.

Porter Wagoner a nyolcvanas években felhagyott a lemezkészítéssel és egészen az új évezred kezdetéig nem adott ki új albumot. Azóta viszont új erőre kapott és minden évre jutott a lemezekből.

Összességében száznál több albuma jelent meg a válogatásokkal együtt igen hosszú pályafutása alatt.

Forrás: MTI