Egymilliárd forint a Művésztelep felújítására

Még az idén befejeződhet a Szentendrei Régi Művésztelep rekonstrukciójának első üteme, amely 1 milliárd forintból, nagyobb részben a kulturális tárca támogatásával valósul meg - közölte a Szentendrei Új Kulturális Központ vezetője szerdán az MTI-vel.

Kriaszter Attila felidézte, hogy a Duna-parton fekvő 3 hektáros művésztelepet 1927-ben alapította 8 fiatal képzőművész, köztük Jeges Ernő, Onódi Béla és Bánovszky Miklós.

A telepen, amelyet ma Európa harmadik legrégebbi ilyen kulturális intézményeként tartanak számon, 12 művész számára épültek fel Bauhaus stílusú házak. Képeikből pedig a művésztelep galériájában rendeznek rendszeresen kiállítást.

Az elmúlt évtizedek alatt az épületek tönkrementek, megérett a helyzet a felújításra. Ezért a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) pályázatot nyújtott be a kulturális tárcához a rekonstrukcióra, és ennek eredményeként nyerte el a munkálatokhoz szükséges összeget - tette hozzá Kriaszter Attila.

Mint mondta, az épületeket eredeti formájuk megtartása mellett rendbe hozták, a nyílászárókat kicserélték, mostanra befejező fázisába érkezett a közművek felújítása és a szigetelés.
A következő évben a MAOE ismét pályázik a még hátralévő munkálatok elvégzéséhez szükséges összegre, további 1 milliárd forintra. A terv szerint még 4 házat építenek a telepre és rendbe hozzák a vízparti ősparkot is - utalt rá az igazgató, hozzátéve, hogy egyúttal nyitottá teszik a művésztelepet a nagyközönség számára.

Szavai szerint ennek azért van jelentősége, mert a Szentendrét évente felkereső 1,5 millió vendég nagyobb hányada a város művészeti vonzereje miatt utazik ide, az itt élő alkotóművészekkel viszont gyakorlatilag nem találkozik, hiányzik a közvetlen kapcsolat a nagyközönség és az alkotók között.
Ezen a helyzeten változtathat a nyitott művésztelep, ahol a képzőművészetre fogékony látogatók "testközelből" szemlélhetik az alkotás folyamatát. Ezáltal tovább növekedhet Szentendre rangja az idegenforgalomban is - vélekedett Kriaszter Attila.

Forrás: MTI