Három bemutató egy hét alatt a Bárkában

Három bemutatóval várja a közönséget a Bárka Színház a következő napokban: a Sirály című Csehov-darabot szombaton, a Frankenstein-terv című produkciót hétfőn, az Édes szívem, ribanc vagy című előadást a jövő héten pénteken láthatják a nézők - közölte Gálo

Anton Pavlovics Csehov színművét Szász János rendezésében tűzi műsorra a színház, az előadás a kecskeméti Katona József Színházzal közös produkcióként készült.

"Az álmodozók álmodoznak, álmaik valóra válnak és elpusztítják azokat, akik álmodják őket" - összegzi a cselekményt a darabról szóló ismertető.

Arkagyina szerepében Varjú Olgát, Trepljovként Balázs Zoltánt láthatja a közönség, Nyinát Bognár Gyöngyvér alakítja, Trigorint Alföldi Róbert formálja meg - írja Gálos Orsolya, hozzátéve, hogy a Sirály október 31-i előadása után közönségtalálkozót tartanak a rendező és a színészek részvételével.
Mundruczó Kornél és Bíró Yvette Frankenstein-terv című darabját a Bárka Színház Mobilbox Konténer Színházában mutatják be, a darabot Mundruczó Kornél állítja színpadra.

"A Frankenstein-terv központi kérdése, hogy mit tehet és mit nem tehet a +más ember+ ezen a helyen, ahol mi, a +többség+ fogalmazzuk meg kényszerűen, hogy mi is a másság, napi érdekeink, lakóhelyünk és adott pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében. Az előadás azt a mechanizmust mutatja fel fájó és nagyon is valóságos, aktív módon, amiben minden idegenkedés megfogan" - írják az alkotók.

Az összegzés szerint a Frankenstein-terv lényege a lázadás: a szörny puszta létével való lázadása, mely kinyitja a gondosan lereteszelt zárakat és szembesít azzal, hogy normalitásunk nagyon esetleges és ingatag alapon dőlt csak el, tulajdonképpen a többség elvén.

"Filozófiai értelemben szerintem a fasizálódás lényege a félelemmel vegyes irigység. Szándékom szerint ezt a folyamatot kell a nézőnek az előadás alatt minél valódibb módon megélnie. A cél az lenne, hogy (...) olyan módon hasson a darab, hogy a meglepetéssel teli kíváncsiságtól, a szörny elutasításán keresztül szembesüljünk vele, hogy mi inkább vagyunk pultoslányok és konténerkereskedők, mintsem a mássággal, különlegességgel rendelkező egyén, a +más ember+" - idézi Mundruczó Kornélt a közlemény.

Az Édes szívem, ribanc vagy című darabot, a Bárka Színház és a GK Impersonators közös produkcióját a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a színház stúdiójában mutatják be jövő pénteken. Ágens verseskötetének, a Kúrós versek szöveges anyagára épülő előadást Gergye Krisztián koreográfiájával és rendezésében láthatja a közönség.

Mint a produkció ismertetőjében írják, a rendezés vizuális inspirációját, valamint a koreográfia mozdulatszótárát erotikus témájú képzőművészeti remekművek sora adja. A koreográfus a darabban színészekkel dolgozik, hogy a színészetből fakadó, hiteles emberi mozgásból, személyességből kirajzolódó tánchoz juthasson el. A produkció a színművészetre alapozott összművészeti előadás, amely során a darab dramaturgiáját a műfaji keveredések adják.

Forrás: MTI