Hallgat a felszín, fecseg a Mécs

Az Index fenegyereke, Tóta W. megint nekirontott ötvenhatnak. Legalábbis vitriolos publicisztikájában a forradalom sokarcúságával próbálja megmagyarázni, hogy Wittner Máriának és Havas Szófiának is igaza van. Valóban ez a helyzet? Vagy valami egész másról

Az állásfoglalás aktualitását az újdonsült szocialista képviselőasszony talán meggondolatlan, ám később makacsul védett kijelentése és az ennek kapcsán keletkezett MSZP-s belvillongás adja. Röviden annyi történt, hogy Havas Szófia egy kalap alá véve az 56-os felkelőket, mindegyiket nyilasnak minősítette. Erre reagált a párt 56-os munkacsoportja, élén Mécs Imrével, bocsánatkérésre szólítva fel a politikust.

Ez nem történt meg, sőt Havas konokul kitartott, méghozzá személyes húrokat is megpengetve, mert mint mondta, apját a forradalmárok ölték meg. Ennyi az eset dióhéjban, és most azt bizonygatja Tóta W., hogy Wittner Mária és Havas Szófia is egy-egy, lényegében azonos értékű álláspontot képvisel.

Pikantériája az ügynek, hogy Havas állítólag kivégzett  (más források szerint szovjet teherautó által elgázolt) apja Horn Gyula testvére volt. Horn pedig - mint ismert - a másik oldalon harcolt munkásőrként a kommunista államrend megőrzéséért. Eltekintve attól, hogy a barikád két oldala még a legelfogultabb történészek számára sem egyenértékű (ha egyszer 1989 óta szabadon beszélhetünk forradalomról, akkor hadd ne kelljen már hős munkásőröket és hős forradalmárokat ugyanúgy méltatni), érdekes megfigyelni, hogy Havas kijelentése még a szocialistáknál is vihart kavart.

Sokan állítják, hogy az MSZP nem nézett szembe önmagával, nem számolt le a múlttal, ennek ellenére egy egészséges ingerküszöböt náluk is átlépett az ügy. Az eddig sosem hallott Vitányi- és Mécs-féle 56-os munkacsoport megtette az ellenlépéseket, amelyek azonban nemcsak Havas Szófiának szólnak. Kínos figyelmeztetés ez a frakció többi tagjának is: fiúk, itt van ez az 56, ezzel valamit kezdeni kell.



Horn Gyula regnálása óta nem volt ennyire kényes téma '56 az MSZP-nek, de a Havas-ügy újabb tölteteket adhat az ellenzék múltidéző támadásainak. Ezért szükséges valamilyen egységes pártálláspont kialakítása, hiszen a belviszályt nagyfokú sajtófigyelem övezi, így várható, hogy a kritikusok is lépnek hamarosan.

De van az ügynek még egy apró motívuma, ami felett mind Tóta W., mind a közvélemény átsiklott. Lehet, hogy nem is valós problémáról van szó, csak egy kreált balhé az egész. Hogy miért lehet ez valószínű? Gondoljunk csak bele! Ha nem pattant volna ki az egész, talán sosem kerül reflektorfénybe Havas Szófia. Sokan azt sem tudták, hogy létezik! Mindegy, az eset már felszínre került, és megoldásért kiált. Kíváncsian várjuk az elegáns elsimítást vagy a látványos tisztáldozatot, hisz szorít a határidő: mindjárt itt van október 23-a...