Bulgakov Miskolcon

Mihail Bulgakov Moliere (Képmutatók cselszövése) című darabját mutatja be pénteken a Miskolci Nemzeti Színház; a művész és a hatalom kibékíthetetlen ellentétéről szóló művet Radoslav Milenkovic rendezésében láthatja a közönség - tájékoztatta Balogh Csilla

Bulgakov darabja az abszolút hatalom és az író végsőkig kiélezett konfliktusát, az önmagát minden áron megőrizni kívánó ember és művész lelki gyötrődését mutatja be, amelyben az abszolutizmussal szembeni párharc a művész számára elveszett játszma - mutatott rá Balogh Csilla.

Mint fogalmazott, az előadás egyszerre nagyon realista és végtelenül szürreális. Bulgakov így látta az egész világot, amit a művei is bizonyítanak a Kutyaszívtől, A Mester és Margaritáig. Mindegyik nagyon valóságos, de összességében mégis olyan, mint egy álom - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette: amit a Miskolci Nemzeti Színház "technikában tud", azt mind felhasználják annak érdekében, hogy megjelenítsék ezt a bulgakovi világot. "A süllyesztőt, a liftet, minden szerkezetet beindítunk, a díszlet is ezt segíti: a kastély, a templom, a színház, minden csupa drapéria - csak a színek változnak, attól függően, mi a helyszín, milyen színházban vagyunk" - mondta Balogh Csilla.

Bulgakov Képmutatók cselszövése alcímű műve a híres XVII. századi francia drámaíró és színész, Moliere életéről szól. A drámai tartalom azonban nem felel meg teljes egészében a történelmi hűségnek, azt szerző a központi elemnek, a művész és a hatalom kibékíthetetlen ellentétének rendeli alá. Így nem véletlen, hogy a cenzorok a Napkirályt a mindenkori hatalommal, vagyis a korabeli Szovjetunióban Sztálinnal azonosították - jegyezte meg Balogh Csilla.

Forrás: MTI