A hadsereg tüzet nyitott a tüntetőkre

A burmai hadsereg szerdán tüzet nyitott a fővárosban békésen tiltakozó tizenötezres tömegre - jelentette az AFP francia hírügynökség egy francia diplomatára hivatkozva. Gordon Brown brit miniszterelnök a Biztonsági Tanács sürgős összehívását javasolta sze

Emanuel Mouriez azt mondta a francia RTL rádiónak, hogy a katonák először a levegőbe lőttek, aztán a demonstrálókra. "Azt nem tudjuk mennyien sérültek meg, de abban biztosak lehetünk, hogy vér folyt." - mondta. Más szemtanúk pedig azt állítják, hogy a katonák botokkal támadtak a szerzetesekre a Svegadon-pagodánál, akik közül legkevesebb 17-en szenvedtek súlyos sérüléseket.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország önmérsékletre szólították fel a 20 éve hatalmon lévő katonai vezetőket és gazdasági szankciókat helyeztek kilátásba az ázsiai ország ellen.

Malajzia aggodalmát fejezte ki az újabb szankciók miatt, a maláj kormány szerint ezzel csak a burmai emberek életét tennék még nehezebbé.

A hivatalosan Mianmarnak nevezett Burmában már 9. napja tartanak a katonai kormány távozását követelő békés tüntetések. A rezsim kedden éjszaka kijárási tilalmat rendelt el, miután százezres tömeg vonul napközben az utcára.
Forrás: FH