Eltemették Pavarottit

Szombaton délután eltemették Luciano Pavarotti olasz operaénekest. Szülővárosában, az észak-olaszországi Modena székesegyházában több ezer gyászoló, sok politikus és híresség vett tőle búcsút. Ott volt Romano Prodi olasz kormányfő, Kofi Annan egykori ENSZ

A mise Verdi Ave Mariájával kezdődött, amelyet a bolgár Rajna Kabaivanszka, a világ egyik leghíresebb szopránja énekelt el. Mozart Ave Verum Corpus himnuszát pedig a világtalan Andrea Bocelli adta elő.

Felolvasták XVI. Benedek pápa üzenetét is. Az egyházfő Pavarottit nagy művésznek minősítette, aki "különleges előadói művészetével hálálta meg istenadta zenei tehetségét".

A koporsó Pavarotti kedvenc virágával, napraforgóval volt borítva.

A székesegyház előtt sokezres tömeg két óriási kivetítőn nézhette a gyászmisét. A mise után az olasz légierő egy repülőköteléke húzott el a székesegyház fölött, nemzeti színű zöld-fehér-piros kondenzcsíkot húzva. A temetést élőben közvetítette az olasz tévé.

A temetés előtti két napban több mint 100 ezer ember vonult el a székesegyház előtt, Pavarotti ravatalánál. Köztük volt Giorgio Napolitano olasz államfő is.

Pavarotti, generációja egyik legtehetségesebb tenorja csütörtök hajnalban hunyt el rákban modenai otthonában, 71 éves korában.
Forrás: FH