Gyönyörű, szívet melengető "családiház"

19 beteg gyerek családja kapott már szállást a nyolc hónapja átadott Déméter házban. A Szent László Kórházban működő apartmanház felépítésének költségeiből azonban még mindig 10 millió forintot törleszteni kell a kivitelezést végző cég felé.

A fővárosi Szent László Kórház területén felépült Déméter ház tavaly december óta fogadja a csontvelő-transzplantációra szoruló leukémiás és más vérképző rendszeri betegségben szenvedő beteg gyerekeket és hozzátartozóikat. A kórházban évente körülbelül 30-40 csontevő transzplantációt végeznek. A gyerekeket a beavatkozás után steril, utána félsteril szobákban ápolják, és a háznak köszönhetően ez alatt az idő alatt hozzátartozóik folyamatosan mellettük lehetnek.

A hat apartmanból álló Déméter Házat a kórház egyik régi pavilonjából alakíttatta ki adományokból az intézményben működő Szent László Ősssejt Alapítvány. Mivel az épület műemlék, az átépítés költségei elérték a 110 millió forintot. A kivitelező cég annak ellenére átadta tavaly Mikuláskor a házat, hogy a teljes összeg akkor még nem gyűlt össze. A költségekből azonban még mindig hiányzik 10 millió forint, és mivel befejezett beruházásokra nincsenek pályázati lehetőségek, az alapítvány munkatársai jelenleg a támogatók segítségében reménykednek.

A Démétér Ház lakásainak ugyanakkor már vannak "örökbefogadó" támogatói is, a hat lakóegységből négyet az Ablon Caritas, a Richter Gedeon Nyrt, az Otthon Centrum és a Deloitte fogadtak örökbe. Így az apartmanokban továbbra is ingyenesen lakhatnak a beteg gyerekek családjai.