100 méter/órás sebességgel vágtat majd a Holdon

Sanghaji kutatók atommeghajtású robotot terveznek a Holdra, Kína első robotküldetéséhez 2012-re - jelentették kínai újságok. A még névtelen, hatkerekű holdjárót négy éve fejlesztik a sanghaji Repülési és Űrhajózási Intézetben, ahol egy speciális tesztlabo

Az 1,5 méter magas, 200 kilogrammos terepjárót úgy tervezik, hogy valós idejű videofelvételt küldjön vissza, talajmintákat gyűjtsön és elemezzen, emellett háromdimenziós képeket készítsen a holdi felszínről.

A fotókon a terepjáró hasonlít a NASA Spirit és Opportunity marsjáróihoz, melyeket 2003-ban juttattak az űrbe, és amelyek máig vizsgálódnak a Vörös Bolygón. Ugyanakkor a marsjárók újratölthető, lítium-ion akkumulátoraival ellentétben, a kínai modell nukleáris meghajtórendszert alkalmaz majd, mely állandó energiaellátást biztosít.

Rivális terepjárókat fejlesztenek Peking hasonló intézeteiben és máshol is, így a sanghaji modell bemutatása a közönségnek valószínűleg a verseny kiélezésére tett kísérlet. Azt még senki nem tudja, mikor választják ki a sikeres jelöltet. Az óránkénti 100 méteres átlagsebességgel, a robot könnyen átjuthat a lejtőkön, automata érzékelői pedig megakadályozzák, hogy más objektumokkal ütközzön. (Fotó: Kínai űrügynökség)

A kutatók még finomítják a robot azon képességét, mellyel az alacsony gravitációt, a kozmikus sugarak hatásait és a szélsőséges hőmérsékleteket kezeli majd. Azt is tervezik, hogy egy sokkal kifinomultabb labort építenek, mely ezen feltételeket biztosítani tudja. A programmal kapcsolatban költségekről nem esett szó. Az intézet munkatársai egyelőre nem adhatnak információkat a médiumoknak.

Az Intézet Kína burjánzó, katonai vonatkozásokkal is terhelt űrprogramjának része, melynek keretében már két embert küldtek az űrbe, a harmadik emberes küldetést pedig jövőre tervezik, amely az első kínai űrsétának is teret adhat. Kína emellett tervezi, hogy idén szondát küld a Holdhoz, ez lenne háromlépcsős holdprogramjának első állomása. A következő cél egy robot leszállása a Holdon, majd emberek küldése az objektumra valamikor 2017 után, közölte a hirado.hu.