Több száz autó Alfacityben

Kilenc órakor már hosszú sor állt Alfacity kapuja előtt. Az esztergomi Bazilika parkolójában – és környékén - megrendezett találkozóra nemcsak Magyarországról érkeztek Alfák, hanem a környező országokból is.

Nem nehéz odatalálni – ha nem vettük volna észre a kígyózó Alfa-sort, a város tele van plakátolva: Alfa Romeo balra, Alfa Romeo jobbra. Aki régen is ellátogatott egy-egy Alfa - találkozóra, tudhatja, sokat változott a világ. A hajdani, 25-30 autó találkozóján még nyomokban sem lehetett találni szponzorokat, támogatókat, rendezőket, transzparenseket. Most viszont igazi dzsemboriba csöppentünk. Akár a majális: jó hangulat, jó társaság, jó csajok és 550 gyönyörű autó.


Az Alfa Romeo - transzparens előtt már több alfás is várakozik: van a yuppie kategóriás 159 vagy GT tulaj, meg az öreg alfás tuning autós, no és lám, a Gucci-szerkós fullextrás csajszi is 75-össel,  esetleg 147 Twin Sparkkal.  A társaság tehát igen vegyes, jönnek a családok, párok, szinglik, és mindenki, akinek Alfa-életstílus dukál. Egy-egy nagyobb turnus is érkezik, hiszen a konvoj eredetileg együtt indult.

A felső parkolóban gyülekeznek az autók, szigorú szabályok szerint. A rendezők - van egy pár belőlük - irányítják az autósokat, ki hova állhat. Az alsó parkolóba a külföldiek - jönnek ám szép számmal - és az old timerek sorakoznak: egy-egy Maserati is feltűnik a sorban, egy Ferrari és egy Lamborghini is beérkezik. Az 1971-es Alfa Montreal aratta a legnagyobb sikert, amelyből összesen 4000 darabot gyártott a cég. Nagy feltűnést keltett a nyitott Roadster Zagato Alfa is. Még az olasz rendőrség is ott volt.

A délelőtt semmi mással nem telik: az autók csak jönnek és jönnek, 11 órakor még mindig hatalmas a sor a kapuknál. A szervezők látszólag nyugodtak, de kapkodnak. „Szarul állunk” - mondja Halápi Zsolt, a rendezvény egyik fő szervezője. "Még semmivel sem vagyunk kész, a transzparenseket is csak most rakjuk fel, és nézd meg mennyien vannak máris!" És lám, valóban kígyózó a sor Esztergom utcáin. De a káosz helyét átveszi a rend: az autók felsorakoztak, az autómustra és a vagánykodás megkezdődik.



Van itt kaja, pia, csajok, minden, ami egy gyönyörű napsütéses szombatra kell. Karszalagért cserébe ingyen kávé és ingyen kaja jár. A fagyit már pénzért mérik.

A standoknál sok jó kis autós kütyüvel találkozunk: autó-ékszer, carwellness-eszközök. Megtudjuk, a Sziget Fesztivál pólókat és cédéket ajánlott fel a rendezvényen. Óriási hangcucc dübörög az egyik stand mellett, ilyet is lehet vásárolni.



Délben elkezdődik a tájékozódási verseny, ami három órakor véget is ér. A feladatot nagyjából mindenki megoldotta, jár is a jutalom: sok-sok ajándék. A nap vége egy óriási karaokés bekajálós buli az alfásoknak. Mert megérdemlik.