Mór: nem vonja vissza a koronatanú kegyelmét a köztársasági elnök

Nem vonja vissza a köztársasági elnök a kegyelmet, amelyben Kiglics Attila, a 2002-es tragikus móri bankrablás kapcsán, a nyomozást elősegítő vallomása miatt részesült.

Kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a minisztérium előterjesztésére jár el, a kegyelmi határozatnak pedig nincs indoklása. A kegyelem akkor sem vonható vissza, ha - mint Kiglics Attila esetében - bebizonyosodik, hogy azok a körülmények, amelyek alapján a kegyelmet megadták, később valótlannak bizonyulnak.

Kiglics Attila, kinek perdöntő vallomása alapján ítélték el Kaiser Edét és Hajdú Lászlót a 2002-es móri vérengzés miatt, vallomásával jelentősen segítette a nyomozást. Most azonban, amikor úgy tűnik, a valódi tettesek előkerültek, nyilvánvalóvá vált, hogy Kiglics vallomása nemhogy elősegítette, de tévútra vitte az ügy felderítését.

Kiglics a kegyelmen túl jelentős összegű nyomravezetői díjat is kapott, amely jogi szakértők szerint visszajár, ám a rendőrség részéről egyelőre nem tervezik a 25 millió visszavételét. A hírügynökség kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatalban elmondták, hogy a kegyelmi határozatot előkészítő iratok nem nyilvánosak, mivel az abban foglaltak számos személyes, ezen belül különleges személyes adatot tartalmaznak.