Vagy edzés vagy diéta, a kettő egyszerre felesleges

Egy új tanulmány megcáfolta azt a széles körűen elfogadott meggyőződést, mely szerint a súlycsökkenés legeredményesebb módja a diéta és a rendszeres mozgás együttes alkalmazása. A kutatók szerint ugyanis a diéta egymagában is annyira hatékony, mint tested

„Ahhoz, hogy tömegveszteség történjen, az elfogyasztott, valamint az anyagcsere és a fizikai tevékenység által elégetett kalóriamennyiség közötti különbséget kell fenntartani; teljesen mindegy, hogy a kalóriacsökkentést úgy érjük el, hogy kevesebbet eszünk, vagy többet égetünk el sportolással.”- mondta Leanne Redman, a Louisiana-ban található Baton Rouge-i Pennington Biomedical Research Center szakembere.

A tanulmány elkészítéséhez 35 túlsúlyos – 16 férfi és 19 nő – különben egészséges felnőtten végezték el a féléves vizsgálatot - írja a hvg.hu. Az alanyok közül 12-en kifejezetten csak diétáztak - 25 százalékkal csökkentve a kalória bevitelüket. A másik csoport mérsékelt étrend mellett edzett, 12,5 százalékkal csökkentve a kalória bevitelt, és 12,5 százalékkal többet elégetve. A 11 fős kontrollcsoport semmit nem változatott étkezési vagy sportolási szokásain.

A kutató és kollégái azt tapasztalták, hogy két tesztcsoport – bár különböző módszerekkel – mégis megközelítőleg azonos eredményeket ért el: 10 százalékkal csökkent a tömegük, 24 százalékkal a zsírkészletük, és 27 százalékkal a belső szervek között felhalmozódó hájuk. (Ez utóbbi kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel.) Ezért, ha a kilók számának mérséklése a cél, erre a diéta és a sport is egyaránt alkalmas – mutatott rá a tanulmány. Ám, a kutatók szerint a rendszeres testmozgással javulhat a közérzet, csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbaj, és egyes daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.

A vizsgálat emellett azt is kimutatta, hogy az edzésekkel nem sokat tehetünk bizonyos területek javításáért: a zsír az egész testről egyenletesen fogyott, a problémás helyekről se több, se kevesebb. „Kísérletünk bebizonyította, hogy a fogyókúra olyan módon megy végbe, mint ahogyan az egyének halmozzák zsírkészletüket. Egy alma mindig alma lesz, és egy körte is mindig körte marad” - összegezte az eredményeket a szakember, hozzátéve, mindez azt mutatja, hogy az emberek „zsírraktározása genetikailag programozott, amit a fogyókúra nem írhat felül.”