2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Zsidó filmnapok az Urániában

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében filmnapokat rendeznek csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölte a mozi kedden az MTI-vel.
2008. szeptember 2. kedd 12:05 - Hírextra
A rendezvény Groó Diana Córesz című, 2002-ben készült dokumentumfilmjével kezdődik; az alkotás 20-30 éves, Magyarországon élő zsidó fiatalok identitásbeli problémáiról szól. Ezután Ocsenás Zsolt 2006-os Zsidónegyed című dokumentumfilmjének első részét nézhetik meg az érdeklődők.
Műsorra tűzik még Jancsó Miklós A kövek üzenete (I. rész) - Máramaros című 1993-ban készült dokumentumfilmjét, valamint Nagy Ernő és Péterffy András közös alkotását, a Yiddish Bluest, amely a Budapest Klezmer Band koncertjeit kíséri végig.

A pénteki programban Ocsenás Zsolt Zsidónegyedének második része, valamint Jancsó Miklós A kövek üzenete (II. rész) - Moldova című munkája szerepel. Ezen a napon mutatják be Fonyó Gergely rendező Domokos Miksa zsidómentőről készült filmjét, az Élő történelem - Domonkos Miksa című alkotást, valamint Szabó Mihály Simon című művét.

Vasárnap Ocsenás Zsolt Zsidónegyed című dokumentumfilmjének harmadik és negyedik részét, Jancsó Miklós A kövek üzenete című produkciójának Hegyalja és Kárpátalja alcímet viselő epizódjait láthatják az érdeklődők, de vetítik Sam Garbarski A Rashevski tangó című belga-luxemburgi-francia koprodukcióban készült romantikus filmjét, illetve Fábri Zoltán 1944-ben, egy ukrajnai különleges munkaszázadban játszódó Két félidő a pokolban című játékfilmjét (1961).

A zsidó filmnapokat hétfőn Ocsenás Zsolt Zsidónegyed című munkájának ötödik része, Jancsó Miklós A kövek üzenete (V. rész) - Budapest című dokumentumfilmje, Fonyó Gergely Ocskay László százados, az elfelejtett hős című munkája és Groó Diánának a misztikus zsidó hagyományokig visszanyúló, meseszerű története, a Csoda Krakkóban zárja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását