2024. április 19. - Emma

Bada Dada kiállítás - felnőtteknek

Bada Dada (1963-2006), a közelmúlt magyar dadaista művészének munkáiból nyílik emlékkiállítás hétfőn Budapesten, a Home Galériában. A vajdasági Van Goghnak és a magyar Jean-Michel Basquiatnak (a 28 évesen elhunyt afroamerikai festőzseni) is titulált Bada
2008. augusztus 7. csütörtök 18:55 - Hírextra
Bada Dada, polgári nevén Bada Tibor Újvidéken látta meg a napvilágot, s szülei, barátai a kiállítással augusztus 11-én 11 órakor a születésnapját ünneplik. Nem akarják, hogy a nap szomorú legyen, mert az nem illene Badához. A család "Bada Dada emlékére, augusztus 11." feliratú kis üveg jófajta pálinkát ajándékoz a kiállításra érkezőknek - tette hozzá Kertész Csaba.

A tablón a róla készült első képen, 5 éves korában éppen tortát majszol és hadonászik - ehhez a művész azt írta: "az első performansz". Későbbi képeken aztán látható még több, botrányos performanszról készült kép is.

"1977-től vagyok Bad Art (gonosz művészet), 1982-től Bada Dada, ebbe minden belefér, de a lényeg a jó és a gonosz küzdelme a buta unalom ellen." - írta a művész.

Művészképző középiskolába járt, majd az újvidéki egyetem magyar tanszékének hallgatója volt, később festő, kalligráfus, képregényíró és -rajzoló. Írt verseket, dalszövegeket, s a Tudósok együttes tagjaként is hírnevet szerzett magának. Legismertebb dala az Apa kocsit hajt című.
Bada Dada 1992-ben költözött Magyarországra, s haláláig Budapesten élt és alkotott. Emlékkiállítása szeptember 11-ig tart nyitva a Home Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását