2024. április 24. - György

Augusztus 20. Pannonhalma

Országos zarándoklatot tartanak augusztus 20-án a Pannonhalmi Főapátságban. A zarándokok és a bencés főapátságot felkereső vendégek bibliaírás részesei lehetnek - mondta az apátsági tárlatvezető iroda vezetője az MTI-nek.
2008. augusztus 6. szerda 07:45 - Hírextra
aki László közölte: az Újszövetséget egy-egy mondatos úgynevezett versekre bontották, s akik be akarnak kapcsolódni a kódex készítésébe, egy-egy verset kézírással lapokra másolhatnak. A lapokat a későbbiekben bekötik, így jön létre a XXI. századi Biblia 2008-ban, a Biblia évében.
A Pannonhalmi Főapátság ás eseményekkel is megemlékezik a magyar államalapítás ünnepéről, amely a monostor alapítójának napja is egyben.

A hagyományokhoz híven ezúttal is az érdeklődők elé tárják a magyarság és a magyar nyelv történetének legértékesebb írásos emlékei közé tartozó pannonhalmi és tihanyi alapítólevelet a főapátság könyvtárában.

A páratlan értékű dokumentumok - az 1002-ből származó, latin nyelvű pannonhalmi, és az 1055-ben kelt, magyar szavakat is tartalmazó tihanyi alapítólevél - eredeti példányát egész nap megtekinthetik a látogatók. Dénesi Tamás levéltáros fél 12-kor és délután fél 3-kor előadást tart az írásos emlékek keletkezési körülményeiről, tartalmáról és arról, miként sikerült azokat egy évezreden keresztül megőrizni.

Az ünnepi rendezvények sora délelőtt szentmisével kezdődik a bazilikában. Azt követően különféle programokat - köztük kenyérsütést, ügyességi játékokat - kínálnak a Szent István alapította monostor legfiatalabb látogatóinak és azok szüleinek. Hoffmann László orgonaművész délután fél 4-kor orgonahangversenyt ad a bazilikában.

A szerzetes közösség esti imádsága, az ünnepi vesperás után, este 8 órakor Szent István király Imre herceghez szóló intelmei hangzanak el Horváth Lajos Ottó színművész előadásában, Mizsei Attila énekes közreműködésével. Pannonhalma monostora szeretné, ha az ünnep estéjén évről évre elhangzana ez a minden bizonnyal középkori szöveg, amelyet a hagyomány Szent Istvánnak tulajdonít - mondta Baki László.

A monostor és minden program ingyenesen látogatható augusztus 20-án, kivételt csupán a két koncert jelent.Az apátságot az ünnep napján vezetés nélkül is meg lehet tekinteni, de minden egész órakor vezetést is tartanak, amelyhez bárki útközben is csatlakozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását