2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Plácido Domingo hatalmas sikert aratott Pécsett

Hatalmas sikert aratott Plácido Domingo szombaton Pécsett: a világhírű spanyol tenort és művésztársait előadásuk végén nyolcszor is visszatapsolta a hétezer fős közönség.
2008. augusztus 3. vasárnap 09:38 - Hírextra

Plácido Domingo Ana María Martínez Grammy-díjas szopránénekesnővel, az olasz Rossana Potenzával, a római opera versenyének 1997-es Lauri Volpi-díjasával, valamint a New York-i Metropolitan Operaház karmestere, Eugene Kohn dirigálta Pannon Filharmonikusokkal lépett fel az Expo Center szabadtéri színpadán.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programhoz kötődő, "Világsztárok Pécs színpadán" elnevezésű, kétszer ötven perces és mintegy félórás ráadással bővített koncerten népszerű operaáriák mellett olasz dalok és zarzuelák csendültek fel. A közönség részleteket hallhatott Verdi, Puccini, Wagner, Berlioz, Bernstein, s mások mellett Lehár Ferenc műveiből, de a legnagyobb sikere a Csárdáskirálynő című operettből ismert Szilvia és Edwin duettjének volt, ezt Plácido Domingo és Ana María Martinez ugyanis magyarul adta elő.

A hallgatóság a produkciót szűnni nem akaró tapssal jutalmazta, a művészek az est végén elismerésük jeléül személyesen kísérték le a színpadról a zenekar több tagját, egyben jelezve, hogy nincs több ráadás, az előadás véget ért.

A szuperprodukció megszervezését José Carreras tavaly augusztusi, hatezer néző előtt megtartott pécsi fellépésének sikere, valamint az motiválta, hogy a város több hasonló, kiemelkedő rendezvénnyel szeretne készülni a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programra. Plácido Domingo azért is fogadta el a felkérést, mert eljutott hozzá a Carreras-koncert híre.

A világhírű művész csütörtöki, pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: szereti a magyar közönséget, ráadásul Magyarországnak nagy színházi tradíciói, kiváló zeneszerzői és karmesterei vannak. Egyben reményét fejezte ki, hogy elnyeri a közönség tetszését a szombati koncertre összeállított program.
A tenor, akinek kézjegyét betonban örökítették meg az utókor számára a baranyai megyeszékhelyen, megjegyezte: szeret visszatérni oda, ahol sikert aratott, évente azonban négy-öt új helyen is vendégszerepel, mert érdeklik azoknak a zenekedvelőknek a reakciói, akik élőben még nem hallották énekelni őt.

Plácido Domingo Magyarországon pécsi koncertjét megelőzően ötször lépett fel. Először 30 éve kezdőként a Toscában, a legutóbb két évvel ezelőtt, a Puskás Ferenc Stadionban. Három éve magyar állami kitüntetést is adományoztak a világhírű énekesnek: a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át 2005 októberében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását