2024. március 29. - Auguszta

Kisvásárhely Podmaniczky-díjat kapott

A település határában lévő zsidó temető muszlimok és keresztények által közösen elvégzett felújításáért Podmaniczky-díjat kapott Kisvásárhely - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a település körjegyzője.
2008. június 23. hétfő 16:30 - Hírextra

Zala megyéből egyedüliként kapta meg a díjat a Város- és Faluvédők Szövetségétől a település. Az elismerést Kisvásárhely polgármestere, Reicz Jánosné a hétvégén vette át Ráday Mihálytól, a szövetség elnökétől - mondta Bolek Zoltán.


Kisvásárhely és Mihályfa körjegyzője, aki egyben a Magyar Iszlám Közösség elnöke, hozzátette, hogy a díj indoklása szerint azért tartották elismerésre méltónak erőfeszítéseiket, mert muszlimok és keresztények közös munkájával indították el értékmentő munkájukat.


A Zalaegerszeg és Sümeg közötti út mentén lévő temetőt évtizedeken át elhanyagolták, fák, bokrok nőtték be és szeméttel hordták tele. A tavaly nyáron elkezdett felújításnak köszönhetően kitisztították a területét, amelytől láthatóvá váltak a földre döntött sírkövek, az egykori kőkerítés nyomai és a rókák vájta lyukak.


Az alig 70 lakosú Kisvásárhelyen tavaly mintegy 180 ezer forintot áldoztak a temető felújítására, az iszlám közösség pedig munkával és az önkéntesek ellátásával járult hozzá a költségekhez. Kivágták a fákat, bokrokat, eltakarították a gazt és a szemetet, a feldőlt sírköveket pedig letisztították. A kőkerítés elkészítéséhez a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség 200 ezer forintot utalt át a település számlájára.


A Kisvásárhellyel szomszédos Mihályfán a második világháborúig éltek zsidók, a településnek zsinagógája is volt, sőt a régi plébánia épülete eredetileg szintén zsidó tulajdonban volt. A közigazgatásilag a kisebb településhez tartozó temetőben is az egykori mihályfai lakosok nyugszanak.


Kisvásárhely egyike annak a két településnek, amelynek közössége - nyolc magánszemély, két házaspár, egy cég és egy civil szervezet mellett - elnyerte idén a Város- és Faluvédők Szövetségének elismerését. A másik település Városlőd volt, melynek közössége a helyi - megrepedt, megsüllyedt - műemlék templom megmentéséért és megújításáért kapta meg a Podmaniczky-díjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását