2024. március 28. - Gedeon, Johanna

... függőleges...

Nádler István festőművész tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők "... függőleges..." című kiállítását a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban szombaton Budapesten.
2008. május 22. csütörtök 09:32 - Hírextra

Az elmúlt hét év anyagából válogatott, június 1-ig megtekinthető mintegy ötven festmény bemutatja, hogy Nádler István alkotásai jelentős stílusváltáson mentek át, amely főleg a színvilágot érintette - tájékoztatta korábban Bálványos Anna kurátor az MTI-t.

Mint kifejtette, a 2001-ben a fekete szín dominált a festményeken, például fekete alapon fehér, apró négyzetek sora, vagy fekete alap fehér kerettel kombinálva látható; 2004 körül fekete alapon fekete gesztus jelent meg, amely csak megfelelő világításban látható. A gesztusfestészet az 1980-as évek jelensége, olyan irányzat, amely a hirtelen erőből, félig ösztönös, félig tudatos ecsetvonásra utal.
Nádler István festményein ezt követően megjelentek az élénk, intenzív színek, a narancssárga, a piros, a citromsárga, s szabályos szegmensívek váltják fel a szögletes ábrázolást. Legújabb alkotásain már egyáltalán nincs fekete - hangsúlyozta a kurátor.

A művész képein a függőleges irány rendkívül fontos, erre utal a tárlat címe is, ugyanis a függőleges vonal fölfelé, az ég felé viszi a tekintetet. Az alkotó minden gesztus festése előtt meditál, festményei tibeti szertartászenére és japán tradicionális dobzenére készültek.

Nádler István 1938-ban született Visegrádon; az 1960-as évek közepén indult neoavantgárd művészeti mozgalom egyik alapítója, 1986-ban Munkácsy-díjban, 2001-ben pedig Kossuth-díjban részesült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását