2024. április 19. - Emma

220 millió a könyvtáraknak

Összesen 48 egyházi, egyetemi és múzeumi bibliotéka részesült a Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázaton szétosztott 220 millió forintnyi támogatásból a Reneszánsz Év keretében - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerdán az MTI-vel.
2008. május 7. szerda 16:07 - Hírextra

A pályázatot azzal a céllal hirdették meg, hogy a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb eszközökkel váljon hozzáférhetővé a könyvtárakban őrzött magyar kulturális képörökség. A tájékoztatás szerint így olyan anyagok és tartalmak válnak hozzáférhetővé, amelyekhez eddig a széles közönség csak ritkán és nagy nehézségekkel juthatott hozzá.

"A Magyar Digitális Képkönyvtár a magyar könyvtárakban már digitalizált kódexekből, térképekből, metszetekből, plakátokból, illusztrációkból, fényképekből álló digitális gyűjteményeket teszi közzé olyan egységes felületen, amelyen különböző témák és szempontok szerint bárki kereshet" - közölte a minisztérium.

Az ismertetés szerint a legnagyobb összeget, 80 millió forintot az Országos Széchényi Könyvtárnak ítélték meg képek és szöveges dokumentumok széles körű hozzáférhetővé tételére. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára több mint 18 millió forintot nyert el képfeldolgozásra és a számítástechnikai infrastruktúra fejlesztésére. Ez utóbbira az Országos Idegennyelvű Könyvtár csaknem 12, míg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 10 millió forintot kapott. A támogatottak teljes listája a www.okm.gov.hu honlapon olvasható.

"A Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázati kiírással olyan könyvtárakat is sikerült megszólítani, amelyeknek eddig kevesebb lehetőségük volt pályázati pénzek elnyerésére. A pályázaton számos egyetemi, egyházi és múzeumi könyvtár jutott hozzá jelentős támogatáshoz" - hangsúlyozta a tárca sajtóirodája.

A Reneszánsz Év 2008 programsorozatát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. Az évad költségvetése 4 milliárd forint, ebből 1,4 milliárd forint jut a programok finanszírozására, 2,6 milliárdot pedig pályázatokra és fejlesztésekre fordítanak.
A tárca elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdette meg 2008. február 12-én több mint 1,2 milliárd forint összértékben. Az igen nagy érdeklődést kiváltott pályázatok után április elején 910 millió forint értékben újabbakat indított el, amelyek a városokat szólítják meg, tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez teremtenek lehetőséget. A pályázatok beérkezése, elbírálása folyamatban van - közölte az OKM.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását