2024. április 16. - Csongor

Mi a nehezebb, íróvá válni vagy írónak lenni?

Mi a nehezebb, íróvá válni vagy írónak lenni? - többek között erről is szó esett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, amelynek keretében 18 fiatal európai szerzőt láttak vendégül szombaton a Millenárison a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
2008. április 27. vasárnap 07:58 - Hírextra
A nyolcadik alkalommal megrendezett kerekasztal-beszélgetést azért szervezték, hogy a pályájuk elején járó alkotók megoszthassák egymással tapasztalataikat, valamint találkozhassanak a magyar könyvkiadókkal.

"Meg lehet tanítani valakit az írás technikai fortélyaira, de attól még nem lesz író, ahogy zeneművész sem lesz senkiből pusztán attól, hogy tud játszani egy hangszeren" - vélekedett a finn Anna Maria Ma:ki. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy bármilyen intézményes oktatás ellenére mindenkinek magának kell megtalálnia az utat az íróvá váláshoz.

Erről tanúskodtak a fiatal alkotók élettörténetei is: volt aki újságírást tanult, más antikváriusként dolgozik, vagy egy tévés vetélkedő irodalmi díját nyerte meg, a szlovák Agda Bavi Pain pedig zenekarának betiltása után reklámszövegek írásából él.

Az Európa különböző országaiból származó beszélgetőpartnerek nagy része panaszkodott az írói indulás nehézségeire. Paulina Bukowska elmondta, hogy az irodalom Lengyelországban egyre kevésbé népszerű, a litván Aisté Vilkaité a konstruktív kritikai újságírás teljes hiányát említette, az osztrák Angelika Reitzer pedig beszámolt róla, hogy az egyébként rendkívül színvonalas irodalmi folyóiratot, amelynek szerkesztője, szinte csak a szerzők olvassák.

"Az első csalódás amivel a pályánkon találkozunk, hogy a munkánk fogadtatása nem áll arányban az általunk tett erőfeszítéssel" - árulta el az osztrák alkotó, majd feltette a kérdést: "Mi a nehezebb, íróvá válni vagy írónak lenni?"

Többen az internetet említették kitörési pontként, a bolgár Ivanka Mogilska például inkább irodalmi honlapokon publikál.

A dán Henriette E. Möller szinte csak pozitív példákat említett. Miután megjelent első regénye, elnyert egy állami ösztöndíjat, amely a következő három évre biztosítja a megélhetését, így abbahagyhatta más irányú tanulmányait, és csak az alkotással kell foglalkoznia.

Mint elmondta, Dániában államilag finanszírozott képzésben is lehet szépírónak tanulni. "Persze a tanárok itt sem adnak receptet, hogyan legyünk nagy írók. De megtanítanak olvasni, olvasni a saját szövegeinket is, és ez nagyon fontos" - hangsúlyozta a dán író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását