2024. április 25. - Márk

Kuruc ünnep a szerencsi várban

Tizenötödik alkalommal sír fel a tárogató a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs Rákóczi-várában, ahol pénteken megkezdődött az Országos Tárogatós Találkozó. A kuruckor jellegzetes hangszerének, a tárogatónak a hangjai csendülnek fel három napon át a szer
2008. április 4. péntek 18:07 - Hírextra
A résztvevők elsősorban szakmai tudásukat bővíthetik a rendezvényen, de új hangszereket is láthatnak, ugyanis a hangszerkészítők itt mutatják be legújabb remekeiket - mondta az MTI-nek Nagy Csaba, a rendezvény főszervezője, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke.

Nagy Csaba szerint a tárogatót ma is magyar hangszerként ismerik a világon, azért is fontos ennek a hagyománynak az ápolása. "A tárogató ma is szól", bár egyre kevesebben játszanak rajta. Háromszáz éve még zenei kísérője volt a történelmünknek, de mindaddig tovább él, amíg évente összegyűlnek a tárogatósok és ápolják a hangszerhez kötődő hagyományokat - hangoztatta.

Az országos szervezésű eseményre Magyarország szinte minden részéből érkeztek művészek, de a történelmi Magyarország területéről, a Felvidékről és Erdélyből is jöttek vendégek. 4-5 évente rendeznek világtalálkozót, amelyet a tervek szerint 2010-ben tartanak majd.

A tárogató történetének kapcsán Nagy Csaba felidézte egy XVI. századi krónikás írását: "(...)amely nótákat penig ez síppal fúltanak, ugyan indította az embereket mind az italra, mind a vigasságra (...)". A tárogató a kuruc korban vált igazán híressé, de már évszázadokkal korábban is ismerték a magyarok. A források török sípnak, tárogató sípnak írják, amelynek ősi alakja Ázsiában, az iráni fennsíkon alakult ki.

Magyarországra arab és török közvetítéssel jutott el, nem véletlen tehát, hogy a hódoltság idején lett közkedvelt. A mindennapi élet hangszerévé vált, szívesen mulattak mellette a végvári vitézek, de felhangzott különböző magyar főúri udvarokban is. Fénykorát a Rákóczi-szabadságharc idején élte, jellegzetes hangjával parancsokat, üzeneteket is közvetítettek.

A tárogató mai formáját a XIX. század végén nyerte el, korábban a régi hangszert oboaszerű náddal fújták és billentyű csak kevés vagy egyáltalán nem volt rajta. Mára már jóformán három hangszernek, az oboának, a klarinétnak és a fagottnak a hangszíneit egyesíti.

Magyarországon tíz eredeti kuruc tárogatót őriznek a múzeumok, ezek közül sajnos egyik sem szólal meg a fesztiválon, de az új hangszerek hangja is ugyanolyan összetéveszthetetlen - mondta Nagy Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását