2024. április 20. - Tivadar

Sólyom a Csángó Bálon

Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg szombaton a fővárosban a XII. Csángó Bált, amelyen a középkori eredetű kör- és lánctáncok, valamint reneszánsz páros táncok bemutatója mellett balladák és gregorián dallamok is felcsendülnek - mondta el a szerve
2008. január 30. szerda 09:08 - Hírextra
Az idén a zenei és a táncos hagyomány időbeli rétegzettségét mutatják be a a színpadi műsor keretében - hívta fel a figyelmet.

Felcsendül majd a XVII. századi Kájoni-féle Cantionale Catholicum néhány dallama, és hallhatóak-láthatóak lesznek új stílusú énekek és a polgári kor táncai is - adott ízelítőt a gazdag programból Nagy Bercel.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által szervezett rendezvénnyel szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a középkori és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat - mondta.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi együttesek lépnek majd színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes bepillantást kínál a rendkívül gazdag csángó zene- és tánckultúrába - fűzte hozzá a moldvai csángó kultúra továbbadását elsődleges küldetésének tekintő Zurgó Együttes vezetője.

Délután a Kőketánc gyerektáncházzal kezdődik a bál programja, majd este hét órától lépnek színpadra lépnek a csángó magyar hagyományőrzők Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról, Forrófalváról, Klézséből, Pusztinából és Somoskából.

A vendégek között ott lesznek Bálint Erzsébet, Berecz András, Bogdan Toader, Antim Ioan, Karácsony Lázár, Kobzos Kiss Tamás, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Pálinkás Erzsébet, Tímár Viktor és Tímár János csángó magyar hagyományőrzők. A programot az Alföld táncegyüttes, a Borbély Műhely jazz zenekar, a Bácsi Gyurka, a Fanfara Complexa, a Mokányos, a Somos, a Szigony, Várnai Dániel és barátai, valamint a Zurgó Együttesek fellépése színesíti.

A színpadi műsort több helyszínen táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. Az érdeklődők és táncoslábúak a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg a csángó magyar táncokat.

A bálhoz kapcsolódó kiállításon a katolikus moldvai magyarok középkori emlékeit bemutató képeket és Petrás Mária csángó keramikus alkotásait, valamint hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállítást láthat a közönség.

A rendezvényre az előző évek tapasztalatai alapján mintegy háromezer vendéget várnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását