2024. április 20. - Tivadar

Török Ádám 60

A legendás Mini együttes énekes-fuvolás vezetőjeként elsőként hozta be Magyarországra a dzsesszes blues-rock műfaját a fekete öltözék mellett. 60 éves születésnapját nagyszabású koncerttel ünnepli zenész barátaival a Petőfi Csarnokban, előtte azonban megt
2008. január 23. szerda 18:59 - Bencsik Gyula
Mikor és milyen indíttatásból kezdtél el zenélni?

Teljesen véletlenül kerültem a pályára a hatvanas években. Gimnáziumi zenekarokban kezdtem játszani, mint oly sokan, mázlim volt, hogy én ismertté váltam. Kirúgtak a Toldiból, átmentem a Petőfibe, összehaverkodtam a srácokkal, akik megkérdezték, tudok-e énekelni. Mondtam, hogyne, persze, aztán elkezdtem ordibálni. Ebből alakult ki a Mini 1968-ban, amikor Závodi Janóval összeálltunk. Teljesen autodidakta vagyok, a 68'-69'-es Chris Wood és Jethro Tull hatásokra elkezdtem furulyázni. Később megismerkedtem Ráduly Misivel, a legendás Syrius fuvolista-szaxofonosával, aki továbblendített a fuvolatanulásban. 22 éves voltam akkor. Véletlen, hogy a beat és rockzene rajongójából magam is előadó lettem.

Závodi Jánossal több ponton is összekapcsolódott az életed.

Kétéves korunk óta egy házban laktunk, gyerekkorunk óta ismerjük egymást, osztálytársak voltunk, és együtt is kezdtünk el komolyabban zenélni. Aztán szétváltak az útjaink, ő megcsinálta a Piramist, én pedig mentem tovább a progresszív rock, a fúziós bluesrock vonalán, majd 1991-ben megint csak összetalálkoztunk, hiszen közösen vittük a Mini és a RABB (Rhythm and Blues Branch) formációt, de ma is rengeteget játszunk együtt.



Mennyire számít rétegzenének a tiétek?

Sokkal elvontabb, mint a populárisabb műfajoké, igényesebben megírt szövegek és zenék, de azért rendkívül nagy sikere volt a Mininek ahhoz képest, amilyen zenét játszott. Szerencsémre a Ratkó-korszak tinédzsereinek voltam az ideálja, és ők sokkal többen voltak, így nagyobb volt a közönségünk is. Mellékszál, de ma már elmondható, hogy akkoriban engem rendszeresen megfigyeltek, tehát nem igazán kedvelt az a rendszer, ami hátráltatta a karrieremet. Aztán a rendszerváltás után kijutottam nyugatra is, ott is sikereket értem és érek el. Bebizonyosodott, hogy az a zene, amit én játszom, külföldön is elkel, mert színvonalas. Én ma is játszom, azok pedig, akik akkoriban divatos popot játszottak, ma már öreg bácsik a karosszékben. A fúziós zenét lehet játszani húsz és hetvenkét évesen is.

A Mini azon kevés zenekar egyike, amit lemezen és élőben is jó hallgatni.

Óriási, nagyon köszönöm. Megmondom őszintén, nem vagyok egy nagy lemezcsináló, nincs hozzá türelmem, nem bírok stúdióban szöszmötölni. Mindig koncerten voltam jó.

Melyek voltak a legemlékezetesebb külföldi fellépéseid?

Először a nyolcvanas évek közepén jutottam ki nyugatra. 1990-ben Philadelphiában léphettem föl a Függetlenség Napján, július 4-én félmillió ember előtt, nagy sikerrel. Emlékezetes koncertjeim voltak svájci klubokban és bécsi fesztiválokon. Játszottam világsztárokkal, például B. B. Kinggel, de több helyen is felléptem Lengyel- és Finnországszerte.



Ugyanakkor tudom, hogy kis füstös klubokban is szeretsz zenélni.

Imádok játszani, nekem két ember is közönség. Ha elkapom a fonalat, hatalmasat tudok bulizni, és sokat próbálok adni az embereknek. Csak úgy érdemes ezt csinálni, ha a legkisebb közönségnek is teljes erőbedobással tudsz zenélni.

Manapság sok zenész, együttes exponálja magát az egyik vagy a másik politikai oldalon. Úgy vélem, ez rád, rátok nem jellemző.

Nagy hippi voltam világéletemben, egy szabadelvű ember, nem tudom, hogy ez politikailag hová sorolható, nem is érdekel. A szabadságot és a szerelmet szerettem és szeretem.

Most szombaton a PeCsában lesz a jubileumi szuperkoncerted. Kik szerepelnek?

Óriási, három órás buli lesz. 25 számot játszunk régi és új zenésztársaimmal. Ott lesz természetesen Závodi Jancsi, a szaxofonos Muck Feri, Németh Lojzi, a Bikini vezetője, aki hosszú ideig játszott velem, én fedeztem fel, meghívtam a zseniális gitárost, Mohai Tomit, aki velem volt a RABB-ban, a fiatalok közül Horváth Misit, aki szájherflizik. A nagyobbik fiam, Péter gitározik, ez lesz az első alkalom, hogy együtt zenélünk nagy színpadon. Külföldi barátaim közül itt lesz például Tom Beck, Svájc vezető dobosa, Európa egyik legjobb blues-rock dobosa, de egy brit gitáros is színesíti a palettát, és kivetítés is lesz a háttérben. Összevissza csapongunk majd a régi és új számok között.

Hogy' bírod a strapát?

Körömpörkölt evésben nagy vagyok, sűrűn emelgetem a kávéscsészét. Tíz éve nem piázom, soha sem cigiztem. Bírom még.

Mióta hordasz feketét?

1973 óta. Black it's Beauty.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását