2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kaszás Attilát nem felejtik

Kaszás Attila emlékének szentelt lemez jelenik meg december 10-én. A kiadványon a márciusban elhunyt színész utolsó felvételei mellett pályatársai és barátai előadásában hallhatóak verses mesék. A népszerű színművész március 23-án tragikus hirtelenséggel
2007. december 7. péntek 19:02 - Malina Adrienn
A Nemzeti Színházban éppen a Tizenkét dühös ember című darabot próbálták, ahol a negyedik esküdtet játszotta volna olyan színészek mellett, mint Sinkó László, Trokán Péter, Kulka János és Garas Dezső, amikor Attila rosszul lett. Később az orvosok megállapították, hogy agyvérzést kapott. Újra kellett éleszteni, de kómában került. A vizsgálatok során megállapították, hogy egy eddig nem ismert születési rendellenessége volt a művésznek. 48 évet élt.

Nem túlzás azt állítani, hogy Attilát mindenki szerette. Bár sosem szerepelt a bulvárújságok címlapján, mégis mindenki ismerte. Elkerülte a felhajtást, csak tette a dolgát, csinálta azt, amihez értett. Színész volt. Révbe ért, boldogan élt feleségével, és rajongásig szerette fiát, Jancsikát. Teljes volt az élete, aminek nem így, és nem is korán kellett volna megszakadnia.

Életrajz
1960-ban született a szlovákiai Vágselyén. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban végzett, Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, utána négy évig szabadúszóként tevékenykedett. 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden is. A művész pályája során a fontosabb szerepek között volt Ambrus diák (Weöres: A kétfejű fenevad), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Macbeth (Shakespeare: Macbeth), Leonce (Büchner: Leonce és Léna), Jimmy (Osborne: Dühöngő ifjúság), Liliom (Molnár: Liliom), Mefisztó (Goethe: Faust), Edek (Mrozek: Tangó), Szvidrigaljov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés). Színpadra lépett továbbá Rádiós (Presser-Horváth-Sztevanovity: A padlás), Claude (MacDermott-Ragni-Rado: Hair), a Professzor (Schönberg-Maitby-Boublil: Miss Saigon), Miska (Szirmai: Mágnás Miska), Tony (Bernstein: West Side Story), valamint Joe (Styne-Merill: Van aki forrón szereti) szerepében.1988-ban Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 1992-ben Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal tüntették ki.
Eltelt közel 9 hónap, a barátok, kollégák, színházkedvelők szeretete és fájdalma, mit sem enyhült. A most elkészült cd-n 30 mese hallható, ezek közül tíz, a márciusban elhunyt színművész előadásában. Az archív felvételeken Kaszás Attila Csorba Piroska, Csoóri Sándor, Móricz Zsigmond, Csukás István, Utassy József, Baranyi Ferenc és Tóth Bálint műveit adja elő. A kiadványon helyet kaptak Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Benedek Elek, Gyulai Pál, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, Tompa Mihály és Rudnyánszky Gyula művei is. A lemez címét Gazdag Erzsi verse, a Bíztató bölcsődal kezdősora adta, amely Szarka Gyula zenéjével és előadásában, Pápai Erika, valamint Szarvas József közreműködésével hallható.

"Kit ringat a bölcső, Janikát..." - Verses mesék gyerekeknek és felnőtteknek címmel megjelenő lemezről Pápai Erikát kérdeztem, aki nem csak pályatársa, de jó barátja is volt az elhunyt színésznek.

Ez az övé, róla szól. Attila életének legutolsó felvétele – kezdte a művésznő. A Katolikus Rádióban dolgoztunk együtt, egy meselemezt kezdtünk készíteni márciusban. A halála előtt két nappal… Szerette volna, hogy a kisfiának ebből elkészülhessen egy cd. Úgy gondoltuk E. Román Katalin szerkesztő-rendezővel a Katolikus Rádióból, hogy mi ezt a cd-t be fogjuk fejezni, ha már Attila nem tudta. Megjelentettjük, elsősorban Attila gyerekeinek. Mindenki ingyen dolgozott rajta. Ennek a teljes bevétele a Kaszás Attila Alapítványon keresztül Jancsikáé lesz.

Eredetileg is ezekkel a mesékkel tervezték?

Nem terveztünk semmit… Itt történt valami megmagyarázhatatlan tragédia, és úgy éreztük, hogy ezt nekünk be kell fejezni. Attiláért és a családjáért. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló verses mese cd, zenével. A cd anyag körülbelül 60 perc, Attila anyaga, amit vele fel tudott venni a rádió, az 18 perc.

Kik segítették a munkájukat?

A zenei részhez, mivel Attila felvidéki volt és fontosnak tartotta a felvidékkel való kapcsolat ápolását, a GHYMES együttest kértük fel. Szarka Tamás és Szarka Gyula írták az Attila anyagához a zenét. A színészkollégák részéhez pedig Fekete Tibor Samu.

Kik a további közreműködők a lemezen?

A színészek Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Szarvas József, Rátóti Zoltán, Stohl András és én. Verset mond Kovács Ákos. E. Román Katával rendeztük, szerkesztettük, és az mTom/ Magneoton kiadó adja ki. A borítót munkálatokat Kentaur végezte.

Az elkészítés anyagi költségei nem okoztak gondot?

Szerencsére nem. A cd-n közreműködő valamennyi színész, muzsikus, grafikus, hangmérnök, fotós, a kiadó, a nyomda és a rádió ingyen vállalta a munkát. Attila iránt érzett szeretet volt köztünk a kapocs. A Katolikus Rádiótól például a teljes stúdió idejét megkaptuk hangmérnök, a kiadó lemondott 5000 példányban mindenféle haszonról, a nyomda féláron dolgozik szinte csak azokat a költségeket kell kifizetni, ami a terjesztéssel illetve a lemeznek az anyagi része, amit természetesen nem kérhetünk ingyen. Egy csodálatos karácsonyi ajándék, biztos vagyok benne, hogy ez lesz a legszebb gyereklemez a lemezpiacon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását