2024. március 29. - Auguszta

Felújítják a botanikus kertet

A pannonhalmi monostor turisztikai vonzerejét kívánja továbbfejleszteni a bencés főapátság európai uniós támogatással. A nemzeti hagyományok európai integrációját szolgáló tervet kiemelt projektként fogadta el a kormány - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli R
2007. december 5. szerda 07:09 - Hírextra
Rábai László főapáti titkár a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy szeretnék fejleszteni a turisztikai szolgáltatásokat és az infrastruktúrát. Szerepel a tervek között az arborétum és a kolostorkert felújítása, valamint vendégház és ifjúsági turistaszálló létesítése is.

A főapáti titkár emlékeztetett arra, hogy a turisztikai fejlesztési program első üteme már megvalósult. Ennek keretében megújult a világörökségi rangot elnyert Pannonhalmi Főapátság környezete. Megszépült a belső udvar, a monostor főbejárata előtti tér, megújult a monostort övező vársétány és komfortosabbá vált a szabadtéri rendezvények helyszíne.

A turisztikai fejlesztés első ütemére 354 millió forintot költöttek. Pályázat útján 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a főapátság az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló regionális fejlesztési operatív program pályázatán. Az önrész kilencmillió forint volt.

A még hátralévő fejlesztések becsült költsége megközelíti az 1,6 milliárd forintot. Támogatásként csaknem 1,3 milliárd forintot szeretnének elnyerni 15 százalékos önerő mellett.

A fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy a nagy múltú örökséget minél nagyobb számban látogathassák az érdeklődők, méltóbb környezetben, színvonalasabb körülmények között ismerkedhessenek Magyarország történelmi múltjával. A vendégek számára tartalmas időtöltést, szellemi felüdülést kívánnak nyújtani, s cél az is, hogy a jelenlegi egynapos kirándulás helyett hosszabb időre látogassanak Pannonhalmára a turisták.

Az apátságot évente összesen mintegy százezer külföldi és hazai látogató keresi fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását