2024. április 25. - Márk

Borverseny az Akadémián

Először rendezte meg borversenyét a Magyar Tudományos Akadémia, a győztesek a szombat este megrendezett V. Akadémiai Bálon vehették át az Akadémia Bora megtisztelő címet. A győztes pincészetek produktumait 133 bor közül választották ki.
2009. február 1. vasárnap 12:08 - Hírextra
Megérett az idő arra, hogy az akadémia saját bort válasszon, olyat, amely méltó az intézmény híréhez, s amelyet jó szívvel ajánlhat egy-egy rendezvényhez, hivatalos, családi ebédhez, vagy adhat ajándékba jeles vendégeinek - hangsúlyozta Sánta Zoltán, az intézmény kommunikációs titkárságának osztályvezetője, az Akadémiai Klub Egyesület titkára.

Az egyesület már évekkel ezelőtt célul tűzte ki a magyar kultúra, a gasztronómia és a bor szolgálatát. Az elmúlt esztendőkben a magyar borászok színe-java lehetőséget kapott arra, hogy borkóstolós vacsora keretében megismertesse pincészetét a klub tagjaival - tájékoztatta az MTI-t az osztályvezető.

Az Első Akadémia Bormustrán a különböző kategóriákban - 133 bor megkóstolása után - a következő pincészetek bizonyultak a legjobbnak: Royal Tokaji Borászati Zrt., Hilltop Neszmély Zrt, Etyeki Kúria Borgazdaság, Bott Frigyes borászata és a St. Andrea Pincészet. A borbírálat szabályos körülmények között, vaktesztes kóstolással zajlott.

A bírálatban az MTA vezetői és jeles tudósai, kutatói vettek részt, akik között számos képzett borbíra és borosgazda is található. A zsűri társelnöki posztjait Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, a Kémiai Kutatóközpont Biomolekuláris Kémiai Intézetének igazgatója töltötte be.

A zsűri tagjai között volt az egyik ötletgazda, Freund Tamás, a Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója, Medzihradszky Kálmán akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, Nagymarosi András egyetemi docens ( ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék), Sáska Géza oktatás-szociológus, kandidátus, valamint Holló Dénes sommelier, az Akadémiai Klub éttermének igazgatója.

A győztes borokat - illesztve a báli menühöz - először szombat esti táncos mulatságon kóstolhatták meg a résztvevők.

A kiválasztott pincészetek a jövőben palackjaikon viselhetik az Akadémia Bora címkét. A nemes italok felkerülnek az Akadémiai Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként is.

A borversenyt a jövőben rendszeresen - évenként vagy kétévenként - rendezik meg.

Külföldön is szokás, hogy akadémiák, tekintélyes egyetemi kutatóközpontok, kollégiumok saját bort választanak, ezzel is növelve egy-egy pincészet, illetve az adott ország borgazdaságának hírnevét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását