2024. április 26. - Ervin

A csíkos pizsamás fiú a mozikban

A teljes egészében Magyarországon forgatott második világháborús dráma, A csíkos pizsamás fiú rendezője szerint "Budapest jobb Berlin, mint maga Berlin". Mark Herman angol-amerikai koprodukcióban készült filmjét csütörtöktől vetítik a magyar mozik.
2008. november 6. csütörtök 14:07 - Hírextra
"A film - csakúgy, mint az alapjául szolgáló könyv - újszerű, szokatlan szemszögből mutatja be a holokauszt borzalmát, hisz egy gyermek, ráadásul egy német gyermek szemével láttatja a történetet" - mondta el Mark Herman csütörtökön az MTI-nek. "A két főszereplő ártatlansága, gyermeki naivitása az, ami igazán érdekessé teszi a filmet" - tette hozzá.

A több száz gyermek közül kiválasztott szereplők a forgatás megkezdésekor alig tudtak valamit a holokausztról, ami a film szempontjából rendkívül hasznos volt, hisz az abban szereplő gyermekek szintén nem értik, hogy mi történik körülöttük - jegyezte meg a rendező.

Mark Herman elmondta, hogy elsősorban Budapest építészeti öröksége miatt döntöttek úgy, hogy teljes egészében Magyarországon forgatják le a filmet. A Berlinben játszódó jeleneteket a fővárosban, míg a vidéken játszódókat Fóton vették fel. "A magyar stáb hozzáértése és lelkesedése kiemelkedő volt" - fogalmazott a rendező.

A történet középpontjában a nyolcéves Bruno áll, aki családjával Berlinből egy elszigetelt vidéki területre költözik, mivel apja, a David Thewlis alakította SS-tiszt ott kap "rendkívül fontos feladatot". A kíváncsi természetű Bruno hamar felfedezi a házuk közelében elterülő "farmot", melynek lakói furcsa "csíkos pizsamát" viselnek. Idővel összebarátkozik a "farmon" élő, vele egykorú Shmuellel, aki annak ellenére nem tűnik túl boldognak, hogy "mindig van kivel játszania".

A szögesdrót két oldalán élő kisfiúk közt szövődő barátság történetét feldolgozó film John Boyne azonos című regényén alapszik.

Mark Herman 1954-ben született az angliai Bridlingtonban. Ő rendezte az Ewan McGergor főszereplésével készült Fújhatjuk! és a Little Voice című zenés filmeket - utóbbiban McGregor mellett Michael Caine is feltűnt a vásznon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását