2024. április 25. - Márk

Hegyre másznak a növények a szárazság és a klímaváltozás elől

Harminc év alatt 65 méterrel emelkedett a növényhatár a szárazság és a melegedő éghajlat miatt a dél-kaliforniai Santa Rosa hegységben.A Los Angelestől 50 kilométerre több mint 2500 méter magasan húzódó hegyláncon a Kaliforniai Egyetem tudósai megvizsgált
2008. augusztus 12. kedd 19:06 - Hírextra
Egy 1977-ben végzett vizsgálatot végeztek el újra, és a tapasztalatok szerint tízből kilenc most már magasabban fekvő vidékeken is előfordul, az alacsonyabb régiókból viszont több faj kipusztult.
A hegység növényvilágát a két felmérés közötti évtizedekben több hosszan tartó aszály pusztította, az átlagos hőmérséklet pedig 2 Celsius fokkal emelkedett.

"A növénymigráció üteme riasztó" - mondta Travis Huxman kutatásvezető. "Arra utal, hogy a vegetáció sokkal gyorsabban vándorolhat, mint eddig gondoltuk."

Az újonnan meghódított területeken a kutatók jó állapotban lévő, egészséges populációkat találtak, az egyre forróbb alacsony területekről viszont sokhelyütt még a sivatagi bokor is eltűnt. A kilenc faj elterjedésének határa átlagosan 65 méterrel húzódott feljebb.

A jelenségnek számos oka lehet: az egyik a szárazság, amely mellett szóba jöhet még az erdőtűz és a légszennyezettség. Ez utóbbi a mérési adatok alapján kizárható, miként a tűzhalál, mert a legutóbbi nagy erdőtűz fél évszázada söpört végig a hegységen - írták Huxman és kollegái az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) legújabb számában megjelent tanulmányukban.

"A szárazság igazán valószerű magyarázat. A csapadék elmaradása extrém próbatétel, valóban kiirthatja a növényeket" - mondta Travis Huxman.

A középhőmérséklet emelkedésével párhuzamosan egyre gyakoribb aszályt nem sikerült egyértelmű összefüggésbe hozni az üvegházhatású gázkibocsátással, a pusztulási és vándorlási folyamat azonban nagyban hasonlít a globális klímaváltozás várt forgatókönyvének vonatkozó fejezetére, amely szerint a növények a hűvösebb magaslatokra fognak menekülni az alföldekről és a hegyaljakról a meleg és a szárazság elől - mondta a kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását