2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egészségtelen gyermek-élelmiszerek

Tíz kifejezetten gyermekek számára készült élelmiszer közül kilencnek csekély a tápértéke, mivel sok benne a cukor, a zsír vagy a só - derül ki egy kanadai tanulmányból.
2008. július 20. vasárnap 14:30 - Hírextra

A 367 vizsgált termék 70 százaléka túl sok cukrot, csaknem egy negyede (23 százalék) túl sok zsírt és 17 százaléka túl sok sót tartalmazott. Ennek ellenére a csekély tápértékű termékek hatvankét százaléka hirdette csomagolásán, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz - írja a ScienceDaily internetes portál.

A kanadai Calgary Egyetem professzora, Charlene Elliott és kollégái által értékelt termékeknek csupán 11 százaléka felelt meg az amerikai nonprofit Közérdekű Tudományos Központ (CSPI) kritériumainak. Ezek a normák előírják, hogy az egészséges élelmiszer kalóriáinak legfeljebb 35 százaléka származhat zsírból, valamint nem tartalmazhatnak 35 százaléknál több hozzáadott cukrot. A só mennyiségét az élelmiszerek típusától függően adagonként 230 és 770 mg között határozzák meg.

A 367 terméket egy ötvenezer áruféleséget kínáló kanadai szupermarket láncban vásárolták 2005 decemberében. A termékeket úgy választották ki, hogy célcsoportjukat egyértelműen a gyerekek képezzék - csomagolásukon képregényfigura vagy egyéb mókás rajz szerepeljen.

"Az eredmények elgondolkodtatóak, hiszen a szülők leginkább olyan termékeket vásárolnak gyermeküknek, amelyeket azok szívesen fogyasztanak, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezek egészségesek is. Az egészséges táplálkozás viszont rendkívül fontos, különösen az elhízott gyerekek jelenlegi arányát tekintve." - magyarázza a professzor asszony. Kanadában, az Egyesült Államokban és Európa-szerte a gyerekek csaknem 35 százaléka elhízott, és így nagyobb eséllyel lesz magas vérnyomásuk, szívbetegségük, kettes típusú cukorbetegségük vagy valamilyen rákbetegségük.

Charlene Elliott szerint fel kell hívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a gyártók milyen tápértékeket tüntetnek fel a gyermekek részére előállított termékeken, és milyen képekkel próbálják meg azokat eladni. "Ha a szülő azt látja, hogy a termék valamely értékes tápanyagot tartalmaz, azt hiheti, hogy az egész termék tápláló. A tanulmányunk azonban kimutatta, hogy az esetek többségében sajnos egyáltalán nem erről van szó" - vonja le a végkövetkeztetést a professzorasszony.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását