2024. március 29. - Auguszta

Szemtelenül látnak az algák

Miért, látnak egyáltalán? - kérdezheti a laikus. Jénai tudósok utánajártak, hogyan és mivel teszik, írja a német Die Welt. Úgy tűnik, hogy a fény észlelése hasonlóképp zajlik algáéknál, mint az állatoknál, vagy éppen mint az embereknél.
2008. február 25. hétfő 09:02 - Hírextra
"Természetesen az egysejtű algák +látását+ nem lehet a magasabb rendű szervezetek érzékelésével egy szinten említeni" - ismeri el Maria Mittag, a jénai Friedrich-Schiller-Egyetem botanikusprofesszora. "De észlelik a fényt, és így meg tudják különböztetni a sötétet a világostól. A fény érzékelése egy primitív vizuális rendszeren, az ún. szemfolton keresztül történik."

A jénai tudósoknak nemrég az Erlangen-Nürnberg Egyetem kutatóival együtt sikerült elkülöníteni a szemfolt különböző fehérjéit, többek között olyanokat is, amelyek az állatok és az ember szemében is megtalálhatóak. Ezek nemcsak a szemben, de az agyban elhelyezkedő tobozmirigyben is fellelhetők, amely a nappal és éjszaka életritmusának irányításáért felelős részben.

Az is kiderült, hogy az ún. rodopszinok módosult változatai az algák szemfoltjában konzerválódnak. Ezek a molekulák megtalálhatók a gerinces állatok szemében is. "Ez arra enged következtetni, hogy a fény jelzése a zöldalgáknál és a gerinceseknél hasonlóképp működik" magyarázza Mittag.

Az új kutatási eredmények nemcsak a botanikusok számára érdekesek: fejlődésbiológiai jelentőségük is van, következtetni lehet segítségükkel arra, hogy miként alakult ki a magasabb rendű szervezetek szeme. Az újonnan szerzett tudás terápiás alkalmazása is lehetséges lehet a jövőben. Egy másik labor alga-rodopszint vitt át más szervezetekbe, és már sikereket könyvelhetett el. Így például ez a fehérje a vele kezelt fonálférgeknél fényreakciókat váltott ki, vak egereknek pedig részben visszaadta a látását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását