2024. április 19. - Emma

Történelmünk maradványai

Szarmata település, avar kori telep és több Árpád-kori falu maradványait találták meg régészek a Kecskemét határában tervezett Mercedes autógyár területének feltárása közben. A mezőgazdasági terület felszínét borító humuszréteg eltávolítása után, nem nagy
2009. január 29. csütörtök 17:40 - Hírextra
A kutatók a felszínre került tárgyakból és a kirajzolódó építkezési formákból tudtak a történeti időkben itt lakókra következtetni - közölte az MTI-vel csütörtökön Belényesi Károly, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészeti igazgatója.

Az igazgató elmonda: egy általános képet már a szántás után a felszínre került anyagokból is össze tudtak rakni, ebből következtettek arra, hol kell az ásatást folytatni.

Belényesi Károly emlékezetett arra, hogy a Kárpát-medence középső része sűrűn lakott terület volt, ezért a beruházás 450 hektáros, azaz 4,5 millió négyzetméternyi területén több Árpád-kori falu maradványait tárták fel a régészek.

Az igazgató az eddigi feltárásról elmondta: 2008. november 4-én kezdték meg a feltárást és a nagyszámú önálló ásatási csapat munkájának köszönhetően a tervezett beruházás első ütemének területén a munkák 2008. december 1-re 95 százalékban befejeződtek, ami után a területet átvette a beruházó.

Belényesi hangsúlyozta: az ásatások miatt a beruházás nem késik, mert eddig minden a tervezett és egyeztetett ütemben haladt, ennek érdekében megerősített csoportok dolgoztak a feltáráson.
A szakszolgálat igazgatója a feltárást példaként említette arra, hogy egy nagy beruházást is összhangba lehetett hozni a kulturális örökség védelmével.

A munkálatok az összességében közel 450 hektáros terület déli felében folytatódnak, ahol további több százezer négyzetméternyi régészeti lelőhely feltárását kell még elvégezni. A jelenleg is folyó feltárások ütemezését a szakszolgálat a még ott folyó mezőgazdasági műveléshez igazítja.
Az MTI kérdésére Belényesi Károly elmondta: az előkerült leletanyag restaurálását és feldolgozását a napokban kezdik meg a szakemberek a szakszolgálat szegedi feldolgozó- és raktárbázisán, ezt követően pedig végleges helyükre, a kecskeméti múzeumba kerülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását