2024. április 25. - Márk

Erős csontok

A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekből erősebb és egészségesebb csontozatú felnőttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok cso
2008. november 27. csütörtök 18:43 - Hírextra
A legalább négy adag húst vagy más fehérjében gazdag ételt evők csontjai szintén tömörebbek lettek - összegezték egy tizenkét évig tartó megfigyelés tanulságát a Journal of Pediatrics novemberi számában a bostoni orvosi egyetem tudósai.

Lynn L. Moore és kollégái megállapították, hogy a tejtermékekben vagy kalciumban gazdag étkezés kedvező hatásai a korábbi tanulmányokból azért nem derülhettek ki egyértelműen, mert azok viszonylag rövid távú (egy-két éves) vizsgálatok nyomán születtek. A bostoniak viszont egy 106 gyermek életét 1987-től 1999-ig követő kutatás adatait elemezték. A gyerekek 3-5 évesen kerültek a programba, és 15-17 éves korukig figyelték őket.

Az adatok feldolgozása során az is kiderült, hogy a tejtermékből és húsból egyaránt sokat fogyasztóknak lettek a legerősebb csontjaik, tehát összeadódott a hatásuk. És vice versa: a tejfélékből és fehérjékből legkevesebbet evők csontjai lettek a legvékonyabbak.

A tejben és fehérjében gazdag étkezés üdvös hatása a test számos részén tapasztalható volt: a csontok ásványtartalma különösen a karokban, lábakban, bordákban és a medencében volt magasabb.

"A tanulmányban feltártak megerősítik a tejtermékekben és más fehérjeforrásokban bővelkedő étkezés jelentőségét a felnőtt csontozat kialakulása szempontjából" - szögezte le Moore és csapata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását