2024. április 25. - Márk

Felhő a világhálón - A Microsoft megmutatja

Az IT-s világ (és ezzel valahol egész világunk) legnagyobb forradalmi lépésének tartják a számítási felhő szélesebb körű kihasználását, amelytől dollárbiliárdokat, az internet átalakítását, míg mások a világvége eljövetelét várják. Bármit is hoz, a Micros
2008. október 28. kedd 12:45 - Pásztor Balázs
Mi az a felhő?

A számítási felhő (cloud computing) egy viszonylag új fogalom. Központja a „felhő”, vagyis nem a gépünkön, hanem valahol a világháló éterében lebegő adathalmaz. A tervek szerint ezt a viharos részleget az adatokat feldolgozó nagy alkalmazásokra használják, így a felhasználó saját eszközére csak egy aprócska, ún. kliens kerül majd. Ez egyrészt az eddig egyre növekvő tárhely mennyiség rohamos csökkenésével, másrészt könnyen az internet közszolgálativá válásával járhat. Már a felhővel dolgozik a Google számos fejlesztése, a Salesforce és az egyik legnagyobb webáruház, az amazon.com is.



De nézzük meg egy kicsit gyakorlatiasabb szemmel: manapság a „modern ember” legalább ötfajta saját tulajdonba lévő kütyün keresztül képes csatlakozni a világhálóra, és csak reménykedhetünk, hogy ezekbe nincs benne a kedvenc hűtője, vagy akváriuma – röviden egyre több dologba szerelnek manapság netelérést, ami kezd természetessé válni. A felhőrendszer ezeknek az összeköttetését korszerűsíteni: mobiltelefonunkkal készített kép elkészítése pillanatában rákerülhetne a házi számítógép egy beállított mappájára, még akkor is, ha két földrész választ minket el az otthonunktól.

Microsoft reform

Már pár hónapja terjedt a pletyka hogy Kapu Vilmos (III. William Henry Gates - ismertebb nevén Bill Gates) és cége be kíván szállni a felhő-bizniszbe, de hogy ezért akár a Windowst is a kukába hajíthatja, az csak a napokban lett elképzelhető lehetőség. Ugyanis olyan új operációs rendszert tervez, ami teljes mértékben a számítási felhőn alapszik - és bár egyes verziója kompatibilis lesz a Windowsal - az elemzők szerint hamar kiszoríthatja azt. A neve egyes pletykák szerint Midori lesz, de még ebben sem lehetünk biztosak.

A Cloud Computing Platform néven futó projecttel elviekben minden felhős opció korszerűen kihasználható lesz. A fent említett példákon kívül a felhasználó eldöntheti, hogy melyik kütyüjére vagy szerverére kér egy bizonyos internetes szolgáltatást, vagy mobilban lévő GPS segítségével tájékozódhatunk párunk, gyermekünk, vagy akár skype partnerünk hollétéről - amennyiben ő is belegyezik. Kiküszöbölhetőek lesznek vele a szinkronizációs problémák, és a hirtelen szerver túlterheltségei gondok (ami például az IWIW-nél gyakran előfordult), hisz egy ilyen rendszer bármekkorára megnőhet, akármilyenként is indul. Minden integrálható lesz mindennel, cél a szoftver elválasztása a hardvertől. Várhatóan egy évbe telik majd mire meghódítja a világot és az eddiginél jóval nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd a spamek és a vírusok ellen.

Round 1
Az első nagyobb párharc a Microsoft és a Google között a kereső harc volt: amikor a Google fölényesen elhúzott ellenfele (és mindenki más) előtt, akkor a Microsoft a kiváló Google-ból Yahoo!-ra vetett szemet. Bill, a cég értékén jócskán túltett ajánlatát nem fogadta el a Yahoo!, még többet akart. Végül a Google beavatkozása tett végső, nemleges pontot a hajcihő végére.
Az igazából ma kezdődő, és harmincadikáig tartó los angelesi PDC-n (Professional Developers Conference) fogják ismertetni a teljes projektet (szombat estig teljes hírzár volt az ügyben). Bátorfi Zsolt, a Microsoft fejlesztési szakértője eszerint az esemény hasonló ahhoz, mint amikor a cég 1993-ban átállt a DOS-ról a Windows-ra. „Egy új rendszer születésének lehetünk tanúi.” Annyi biztos, hogy a Microsoft az egyik legnagyobb adatközpont hálózatát építi ki a rendszerrel – amivel egy újabb területen kerül konkurenciába a Google-al, a keresők, a böngészők és az irodai programok után.

A felhő jövője

Bár még csak most születik, de máris vezetői reményeket táplálnak a felhőcskéhez, sőt egyes elkötelezett szakértők szerint a Web feltalálása óta a legnagyobb IT-s mérföldkő. Az előrejelzések szerint 2011 környékén százbillió dolláros piaci részesedéssel bekerülhet a top ötbe, és ezzel az összeggel a világ piacának 8%-át uralhatja. Felhasználóknak is örömhír, ugyanis a számos újítás mellett jelentősen csökkentheti az internetezés költségeit.



Több neves szakértő nyilatkozott pozitívan az „új világrend” egyik alappilléréről. Billy Marshall, CEO és az rPath feltalálója szerint: „Az ülés (első konferencia- szerk.) meg fogja mutatni azt az óriási rugalmasságot, megbízhatóságot és pénzügyi megtakarítást, amit a számítási felhő és a virtuális eszközök befolyása fog jelenteni.” Persze azt is megemlítik, hogy a cégeknek át kell majd állni az új rendszerre, ha nem akarnak lemaradni, ami bizony kisebb ideiglenes káoszt fog szülni – mint mindig.

Azt is meg kell jegyezni, hogy egy felhős felhasználó adatainak feltörése és manipulálása jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy hagyományos esetnél, ezért a biztonsági kérdéseken biztos hatalmas hangsúly lesz. Konkrét információkat és jelentős összhangot hozhat az első (Califonria, San Jose, november 19-21) és második (New York City, 2009. március 22-24) Nemzetközi Számítási Háló Konferencia és Vásár amin szakértők és vezetők tucatjai fognak felszólalni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását