2024. április 19. - Emma

Félmilliárd forint a tét

Ezt is megéltük. Füstös kiskocsmákban kezdődött, Korda Gyurival folytatódott és ez lett belőle: a héten már félmilliárdos pókerversenynek ad otthont Budapest. Helyi sztárok és celebek is befizették a 4350 eurós beugrót. A pókernagyhatalom újabb mérföldköv
2008. november 1. szombat 17:59 - Gedei Szilárd
Aki soha nem nézett még pókert a tévében, és soha nem játszott még a haverokkal sem a konyhaasztalon, az alighanem nem tudja hova tenni a kissé talán meglepő tényt. Mármint azt, hogy nem kevesebb, mint hetvenhárom honfitársunk érzett arra motivációt, hogy befizesse Európa legnagyobb versenysorozatának hazai állomásán a több mint egymilliós beugrót. A Pokerstars.com European Poker Tour, röviden EPT budapesti versenyén ugyanis nem babra megy a játék. Nem fizetett azonban mindenki teljes árat: be lehetett kerülni a versenyre úgynevezett szatellitversenyeken keresztül is (a szatellit lényegében egy miniversenyt jelent, ahol a fődíj a nagy versenyen való részvétel). Akárhogy is, az 532 induló között megtaláljuk a hazai és a nemzetközi pókerelitet és néhány kalandvágyó celebet is.

Majkának sem sikerült

Ennyit nyer az első tíz
1 € 595,839
2 € 342,608
3 € 197,904
4 € 153,216
5 € 127,680
6 € 100,016
7 € 78,736
8 € 53,200
9 € 32,984
10 € 32,984
(ept.com)
Majoros Péterről, alias Majkáról köztudott, hogy régóta csörgeti a zsetont a pókerasztalok mellett. Most azonban nem volt szerencséje, vagy legalábbis csak egy darabig tartott ki Fortuna a műsorvezető-repper pókerceleb mellett. Valószínű azonban, hogy még a sokat megélt Majkánk is csak kapkodta a fejét a sok pókeres híresség láttán. Feltűnt jellegzetes szőke hajával a walesi Dave Colclough, a nemrég berobbant fiatal norvég sztár Annette Obrestad, az olasz csődör Luca Pagano, az orosz Alekszander Kravcsenko, az egyik legbájosabb profi pókeresnek tartott Vicky Coren, a gentleman kinézetű Marcel Luske, a fiatal Dario Minieri és sokan mások is. Persze a felsoroltak közül is kiestek néhányan rögtön a verseny elején.

A nagy megmérettetés október 28-án kedden délután kezdődött el és egész héten tart - persze minden induló szeretett volna a díjazott helyekre kerülni. Ez azonban nem sikerülhetett mindenkinek: a pókerversenyek nemzetközi hagyományait követve a budapesti erőpróbán is nagyjából a mezőny tíz százaléka végezhetett pénzes helyen. Ez azt jelenti, hogy az első 56 helyezett örülhet eurónak, de az igazán nagyot az utolsó asztalra jutottak fognak keresni. A győztes pedig aztán egy komoly vagyonnal lesz gazdagabb: 595 ezer 839 euróval (több, mint száz millió forint) lesz domborúbb a zsebe, vagyis inkább a bankszámlája a pesti pókerbanzáj legszerencsésebb, pardon, legjobbjának.

De hol a Mester?

Az EPT állomásai
Barcelona (Spanyolország)
London (NAgy-Britannia)
Budapest
Varsó (Lengyelország)
Prága (Csehország)
Deauville (Franciaország)
Koppenhága (Dánia)
Dortmund (Németország)
San Remo (Olaszország)
EPT Grand Final, Monte Carlo
A harmadik napon egyébként már csak négy magyar volt versenyben a negyvenkilenc talpon maradt zsugás között. Ráadásul nem a legígéretesebbek - mondjuk azt: van, aki meglepetést okozott. Kiesett például az eddig két második helyet is szerző (az előző szezonban Baden-Badenben és Monte Carlóban sikerült "ezüstöt szereznie") Kaló Dénes, aki versenyben van a sorozat "Év újonca" címéért is. Ugyancsak kiesett már Tóth Richárd is, és az első komoly magyar pókerverseny, az első Budapest Poker Open győztese, Fóris Attila is búcsúzott.

Valószínűleg a mezőny egyetlen nagy szerencséje - bár erről egyik sztár sem nyilatkozott - szeretve tisztelt Korda Gyuri bácsink távolléte. A Mester valóban nagyon hiányzott a mezőnyből, de hát akinek saját pókerklubja van az nem nyilván nem szívesen játszik máshol. Meg amúgy is, a Korda-villa legendásan nagy pókercsatái után alighanem nem szeretné egy mindössze egymilliónéhány forintos nevezésű versenyre pazarolni az idejét. Komolyra fordítva a szót: sikerült a versenyt egy gazdaságilag és pénzügyileg olyan zaklatott időpontra szervezni, ami jelentheti a szegény megkurtított nyugdíjú magyar emberek arculcsapását is. A verseny résztvevői valószínűleg nem szorulnak gyorssegélyre az IMF részéről...

Pofon a gazdasági válságnak

Amíg ugyanis például Majka sikeresen elveszítette egymilliós nevezési díját, az átlag magyar ember csak ámul azokon az összegeken, amelyek repkednek manapság a Las Vegas kaszinó és a Sofitel Hotel környékén. Az EPT versenyein egyébként általában ennél is magasabb szokott lenni a nevezési díj. Csakhogy a szervezők féltek a szűz magyar piactól, nem tudták biztosan, hogy milyen összegeket bírt volna még el a hazai pókertársadalom. Jövőre - valószínűleg egy év múlva is ellátogat a sorozat Budapestre - viszont már alighanem emelik a tétet a szervezők, s az is előfordulhat, hogy akkor már a televízió is ellátogat a versenyre (az idein nem volt közvetítés).

Mi már annak idején is mondtuk, hogy Magyarország pókernagyhatalommá fog válni.  Hát íme. Ezt a sportot ráadásul még támogatnia sem kell a hazai sportvezetésnek...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását