2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vége a lakáspiaci pesszimizmusnak?

Bíztató jelek mellett nyitja meg kapuit a 11. budapesti Lakásvásár szeptember 21-én a Syma Csarnokban. Vége a lakáspiaci pesszimizmusnak, az első félévi értékesítési adatok nem mutatnak visszaesést a 2006 első félévihez képest, ismét növekedésnek indult a
2007. szeptember 19. szerda 17:31 - Hírextra

Nagyobb alapterülettel, több kiállítóval, az elérhető teljes lakáspiaci kínálattal, színvonalas kísérőrendezvényekkel, és a már megszokott szolgáltatás-palettával jelentkezik az ötödik születésnapját ünneplő 11. budapesti Lakásvásár – jelentette be Szeifried Adél, a Lakásvásár sajtófőnöke. A Syma Csarnokban 8000 négyzetméteren mintegy 200 kiállító várja a látogatókat szeptember 21-23. között. A Lakásvásáron fellelhető százezres lakáskínálat szinte a teljes budapesti új és használt lakásállományt az érdeklődők elé tárja, a finanszírozási lehetőségekkel és az abban eligazodni segítő, bank-független tanácsadók szolgáltatásával együtt.

Az 5 évvel ezelőtt 400 négyzetméteren 40 kiállítóval debütáló Lakásvásár szakértők szerint mára a madridi ingatlankiállításhoz mérhető európai színvonalú, koncentrált piaccá vált, amelyen két és fél nap alatt garantáltan egymásra találnak a vevők és az eladók, amit azt azoknak a konkrét üzleteknek a sora is bizonyít, amelyeket e két és fél nap alatt kötöttek meg – mondta Borsi István, a Lakásvásár Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyre komolyabbá váló lakáspiacon a Lakásvásár is egyre színvonalasabb lett, ez nem csak a méretek növekedésén, hanem az egyre kreatívabbá váló kiállítói megjelenésen is tetten érhető. Mindeközben a látogatók rendelkezésére álló, a tájékozódást, vagy a döntést megkönnyítő szolgáltatások palettája is fokozatosan bővült.

A lakáspiaci monstre mustra egyik főtámogatója, az AL Holding az őszi vásárnyitókra teljes piacfelméréssel készül – ennek eredményét Illy Péter vezérigazgató foglalta össze. Mint mondta, a vizsgált időszak igen vegyes képet mutat. A 2006-os év vége igen pesszimista hangulatban telt, majd 2007 március végén megérkeztek az első adatok, melyek nem látszottak igazolni a piaci szereplők borúlátását. Az első három hónapra vonatkozó KSH adatok alapján kiderült, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest nőtt a kiadott új építési engedélyek száma (6%), ami a beruházói oldal optimizmusát mutatta. Ez a tendencia a második három hónap végére is megmaradt, amikor is a pozitív irányú változás már közel 14%-os volt az előző esztendő első félévét jellemző adatához képest.
Nem csökken a kereslet, áremelés várható

A keresleti oldal visszaesésére vonatkozó várakozások sem látszottak beigazolódni. A 2007-es év első három hónapjában 4%-al több újépítésű lakás talált gazdára mint a 2006-os esztendő első negyedévében, és az első félév értékesítési adatai sem mutattak visszaesést a 2006-os év első hat hónapi adatához képest, szinte azonos volt a két időszakban eladott lakások száma (4800-4834 db.) A 2006-os évet jellemző, az előző évekhez képest alacsony beruházási kedv okán a 2005 év végére csúcsosodó kínálat (11.500db) az elmúlt több mint másfél évben folyamatosan csökkeni látszott. 2007 áprilisában érte el az említett időszak alatt tapasztalt minimumát a választék, amikor is 8081 db új építésű lakás várta gazdáját. Ekkorra már tudni lehetett a építési engedélyek előző évhez képest történő emelkedéséről, így nem okozott különösebb meglepetést a nyár végi felmérés eredménye, mely már egy emelkedő, de az egy évvel ezelőttinél még mindig alacsonyabb számot mutatott. A készleten lévő (használatbavételi engedélyt kapott, de még nem értékesített) lakások a kezdeti 2000 körüli számról egy évvel ezelőttre 1500 körülire csökkent, és azóta is ezen érték körül mozog, az állomány azonban folyamatosan cserélődik, és egyáltalán nem nyomja lefelé az árakat - hangsúlyozta Illy. Az erre az évre előre jelzett 4 százalékos nominális áremelkedés az inflációval együtt erős reálárcsökkenést, illetve profitszűkülést jelent, ezért Illy már az év végére kisebb, jövőre jelentősebb árkorrekciót valószínűsített.

Új szemlélet a használtlakás-piacon

Stabil keresletről, de 15-20 százalékkal visszaesett tranzakciószámról számolt be Valkó Dávid vezetőelemző. A Lakásvásár másik fő támogatója, az Otthon Centrum felmérése szerint a használt lakást vásárlók egyre tudatosabban lépnek piacra, a választásnál számolnak a majdani továbblépés lehetőségével, azaz egyfajta ingatlanos szemlélettel látnak hozzá a kereséshez. Valkó szerint a piacon az eladók egyelőre nem szembesültek a valós piaci viszonyokkal, és továbbra is kitartják az árakat, de gyors eladásban csak azok bízhatnak, akik jelentősebb árengedményre is hajlandóak. A panelpiacon a minél több helyiségből álló, kis és közepes méretű lakás a favorit, és újdonságszámba megy, hogy a prémium kategóriának számító budai kerületek 15 millió körüli ingatlanai is megjelennek a közvetítőknél, vagyis az eddig magánforgalomban gazdát cserélő lakásoknál is igénybe veszik a szakemberek közreműködését.

Stabil a jelzáloghitelezési piac

A jelzáloghitelezés piaci fejlődésben betöltött szerepéről beszélt Gyuris Dániel, az öt éve a Lakásvásár mellett álló FHB vezérigazgatója. A Lakásvásár bankszektorbeli főtámogatója kiemelte, a hitelverseny, a hitelezési kultúra fejlődése jelentős motorjává vált mind az új, mind a használt lakások piacának. Hangsúlyozta, nincs ok aggodalomra, a túlfűtött amerikai jelzálogpiac korrekciója nem érinti a magyar jelzáloghitelezést. A magyar ingatlanportfolió teljesen rendben van ebből a szempontból. Ugyanakkor egyre nagyobb szükség van a klasszikus lakáscélú jelzáloghitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek elkülönítésére, a saját üzleti kockázat csökkentése érdekében – hangsúlyozta a bankvezér. Mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatott forinthitelek indokolatlanul háttérbe szorultak, az első félévi adatok alapján a hitelállomány 80 százaléka devizahitel. Ez pedig sokszor rendkívül csábító kamatkondíciók dacára hosszabb távon komoly kockázatot rejt a hitelfelvevő számára.

Borsi László a Lakásvásár Média Csoport elnöke a várható kormányzati intézkedésektől, tervezett adóváltoztatásoktól élénkülést, előrehozott vásárlásokat, illetve eladásokat vár az éve hátralévő részében. Megemlítette, hogy a lakáspiaci szereplők hasznosnak tartanák, ha hosszabb távon stabil kormányzati lakáspolitikával számolhatnának.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását