2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ebből óriási gazdasági válság lesz

Rossz és erőtlen lépéseknek nevezte a pénzügyi válság során eddig tett kormányzati lépéseket Járai Zsigmond. Az MNB volt elnöke szerint a pénzpiacok megnyugtatására nagyon gyorsan csökkenteni kellene a költségvetési kiadásokat, ebben az évben 1 milliárd,
2008. október 16. csütörtök 19:44 - Hírextra
A kormányzati lépések közül nagyon sok rossz irányba mutat - mondta az InfoRádiónak Járai Zsigmond, aki összességében rossznak tartja az eddigi intézkedéseket.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a piacot egy dolog nyugtatná meg: ha az ország finanszírozási igényét láthatóan csökkentené a kormány, tehát ha a költségvetési kiadásokat nagyon gyorsan lefaragnák.

Járai Zsigmond az idén legalább egymilliárd eurós csökkentést tartana szükségesnek - akkor ugyanis ennyivel kevesebb hitelt kellene felvennünk. Jövőre pedig már 4-5 milliárd eurós megtakarítási programot kellett volna már kidolgoznunk - tette hozzá.

Lehet, hogy már ez sem nyugtatná meg a piacokat, de legalább esélyt kínálna erre - vélekedett a volt jegybank-elnök, aki szerint olyan helyzet nem lehet egy olyan magas adókkal működő országban, mint hazánk, amikor nincs mód e közterhek enyhítésére. Ezt mondani képtelenség - fogalmazott.

Járai Zsigmond úgy véli, a pénzügyi válságból óriási gazdasági krízis lesz, és akkor a vállalkozásoknak nem lesz forrásuk: hitelt nem tudnak majd felvenni, a kormány pedig nem tud majd pénzeket kiadni.

Egyetlen lehetőség lenne arra, hogy új pénzek kerüljenek a gazdaságba: ha az adókat és az állami kiadásokat csökkentenék - hangsúlyozta Járai Zsigmond, aki részt vesz szombaton a nemzeti csúcson, de nem számít arra, hogy ott konstruktív párbeszéd alakulna ki. "Ez az összejövetel teljesen értelmetlen. Dolgozni kellene, nem tanácskozni" - jelentette ki.

Járai Zsigmond emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi válság már átterjedt a biztosítói piacra, csak ez nem kap akkora nyilvánosságot.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását