2024. április 25. - Márk

Megjelent a Mítosz

Péntek délután Kalapács József volt a Pont FM Rádió 88.1 Rocközön című műsorának a vendége. A beszélgetés apropója a május 13-án, kedden (azaz ma) megjelenő 6. Mítosz című Kalapács nagylemez volt.
2008. május 13. kedd 15:11 - Pálfi Rita
Kalapács József mindenesetre nem babonás, hiszen nemcsak az új nagylemez megjelenési dátumában van benne a 13-as szám, hanem pont ennyi dal is található a ma megjelenő korongon. Az érdeklődők számára ma délután 4 órakor a Hammer Zenebarlangban (a XI. kerület Fadrusz u. 12. szám alatt) dedikálást is tart a zenekar. Aki belefülelne az új dalokba, természetesen a régiekkel együtt, annak is hoz érdekességet a mai nap: este 8 órakor a Zöld Pardon színpadán lép fel a Kalapács, és hallhatóak lesznek új dalok is. A műsor során „premier előtt” szemezgettünk is a számokból, annyit elárulhatok: minden valószínűséggel nem okoznak csalódást a Kalapács rajongóinak.

Kalapács József a lemez születésének történetéről elmesélte, hogy a zenei ötletek már tavaly készen álltak hozzá, ezekhez jött az ötlet, hogy a szövegvilágot a magyar mondavilág szője át, egyfajta hőstörténeti feelinget adva a lemeznek. Kalapács még azt is elárulta, hogy az együttes történelme során először ő írta az összes dal szövegét. A mitikusabb téma persze nem jelenti azt, hogy a jelentől teljesen elrugaszkodnának, a szövegeknek van valamiféle példabeszéd értéke, képvisel egyfajta kritikai álláspontot a mai helyzetre reflektálva. És hogy milyen mítoszokról szól a dal: a magyarokhoz köthető mondavilágból merített ihletett Kalapács (így Attilától, a Honfoglaláson keresztül hallhatunk a magyar történelemről).

A zenei ötletek kapcsán is hallhattunk műhelytitkokat: a zenekar minden tagja dalszerző, és amit talán nem is gondolna az ember: a legdallamosabb nótaötletek főleg a dobostól (Beloberk Zsolt) érkeznek. Összességében elmondható, hogy nagyon kemény lemez került a mai napon a boltokba, ami igazi csapatmunka eredménye (ez köszönhető annak is, hogy ma már minden adott technikailag az otthondolgozáshoz, könnyen meg tudják osztani egymással így is az ötleteket).

Érdekes még, hogy abban a sorrendben íródtak és lettek felénekelve, ahogy a lemezen is hallható. Eddig is megfigyelhető volt a Kalapács lemezeken egyfajta logikai koherencia, most is egységes tartalmi világa van a ma a boltokba kerülő korongnak.

Több vendégszereplő is közreműködött a zenekar mellett. Egyrészt a lemezt indító Wass Albert, és a mintegy epilógusként szolgáló Garay János verseket felszavaló Viczián Ottó (aki egyébként Kalapács egyik kedvence) személyében. A másik résztvevő Vikidál Gyula. Kalapács elmesélte, hogy eredetileg a negyedik, Vérünk és verejtékünk című dalban elhangzó Garay János idézet felmondásához keresett embert. Aztán Vikidál Gyula születésnapján villámcsapászerűen jött az ötlet, hogy őt kérjék fel a szavalásra, és akkor már természetesen az éneklésre is. És végül, még egy olyan „elem”, amire nem volt még példa a zenekar történelme során: női hang is került az új lemezre, Tóth Renáta (Kormorán) torkából. Többször énekeltek már együtt, és - ahogy Kalapács is megjegyezte – a két rekedtes hang jól szól együtt.

A felvétel kapcsán Kalapács elmondta azt is, legszívesebben miután befejezték a stúdiómunkát, aludna rá párat, és újrakezdené, de sajnos erre nincs lehetőség. Elárulta azt is, hogy szívének kedvesebb lenne az a gyakorlat (és ez így volt az első és a második lemezüknél), hogy a stúdióba vonulás előtt már játsszák a friss dalokat a koncertjeiken, a dalok így sokkal érettebben kerülnek fel a lemezre. Mert a Kalapácsra is igaz - amit sok más együttestől is lehet hallani -, hogy igazából a hús-vér közönség előtt szeretnek a legjobban zenélni.

A mai megjelenéstől számítva egy kicsit várni kell a nagy lemezbemutató koncertre, a zenekart ezt valamikor ősszel tervezi. Ez persze nem jelenti azt, hogy addig ülnének a babérjaikon. Ma is láthatóak és hallhatóak a Zöld Pardonban, május 16-án, pénteken az újhartyáni motoros találkozón lépnek fel, és másnap, azaz 17-én, az Egri Rockfesztivál keretein belül zenélnek. De sűrű nyarat is terveznek, további koncertdátumokért érdemes felkeresni az együttes honlapját: www.kalapacs.net

Akit ezen felül Kalapács József másik zenekara, a Hard is érdekel, a jövő héten várhatóan erről is hall majd a Pont FM Rocközön című műsorában is. Annyit előre elárulhatunk, hogy a Hard zenekar május 24-én, szombaton fellép a Wigwam Rock Klubban (Budapest, XI. Fehérvári út 202.) este kilenckor. És ezután újabb mérföldkövet léphetünk át a magyar rockzene történelmében. Ugyanis az este kilenckor kezdődő koncert után a rockereké a mikrofon, indul az első magyar rock karaoke bajnokság. A bátor rockrajongók kedvenc slágereikkel nevezhetnek, a bátrak nyereménye hivatalos EB labda, de akár 2 db belépő az EB június 10.-i meccsére is lehet.

További érdekes beszélgetésért és számos hasznos információért bátran forduljanak rádiókészülékükön a 88.1 frekvenciához, főleg délután fél 2 és fél 6 között, amikor is a Rocközön hallható Hartmann Zoltán áldásos műsorvezetői tevékenységével fűszerezve.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását