2024. április 19. - Emma

Bikini: Hangosabban szólunk, mint a 6-os villamos!

Egy igazi legenda, Németh Alajos volt az egyik vendége a héten a Pont FM 88.1 rádió Rocközön című műsorának. Lojzi a Bikini egyedül megmaradt alapítója, az együttes honlapján, egyszerűen csak így aposztrofálják: maga a Bikini. A Rocközön után vele beszélg
2008. február 13. szerda 19:00 - Pór Károly
Kevés olyan elismerés van, amiben a Bikini nem részesült a hosszú évek során. Mit jelent számotokra, hogy a 2007-es év hazai rock albuma díjjal jutalmazták az „Őrzöm a lángot” című lemezeteket a januári Fonogram gálán?

A Tankcsapdával egy ötösben lenni (öt jelölt van minden évben egy díjra), és elhappolni előlük a díjat, az nagyon nagy elismerés. Nem beszélve arról, hogy ezt a díjat egy több száz fős - újságírókból, rádiósokból, producerekből – szakmabeliekből álló jelölőbizottság, és egy 9 fős szakmai bizottság szavazatai, és a bolti eladások alapján ítélték nekünk. A másik jelentős elismerés, hogy az „Őrzöm a lángot” című albumunk aranylemez is lett.

Említed a Tankcsapdát. Mitől olyan egyediek ők?

A Bikini-story
A csapat 1982-ben alakult Nagy Feró énekes (az akkor éppen szünetelő Beatrice frontembere) és Vedres József (Vedres Joe) gitáros ötletéből. A frissen alakult formáció basszusgitárosa Németh Alajos, dobosa Németh Gábor (Alajos testvére), és másik gitárosa Szűcs Antal Gábor volt. Az első két lemezt ebben a felállásban készítették (Szűcs Antal Gábor a második lemezen már nem szerepelt). A kezdeti időkben egy sajátos punk-rockzenét játszottak, amely nagyon hasonlított a Beatrice stílusára, köszönhetően Nagy Ferónak, aki néhány számot át is hozott előző (következő) csapatából.

A nyolcvanas évek végén

1985-ben Nagy Feró kivált a zenekarból, helyét D. Nagy Lajos vette át, aki Gallai Péter billentyűssel érkezett a bandába. Természetesen D. Nagy hozta magával régebbi együttesének, a Rolls Frakciónak, hagyományait. Az új emberek friss lendületet adtak a csapatnak, és egy alternatív, új hullámos zenei stílust vett föl a Bikini.

A nyolcvanas évek végére elismert és sokat koncertező zenekarrá váltak, megjelent jónéhány albumuk is. Időközben csatlakozott Hirleman Bertalan dobos, és Daczi Zsolt gitáros. Az 1988-ban megjelent „Ha volna még időm...” című nagylemezzel végleg beírták magukat a magyar pop/rockzene legnagyobb klasszikusai közé.

Problémák, megszűnés

A kilencvenes évek elején a rendszerváltás magával hozta a politikai szólásszabadságot is, így a Bikini félig illegalitásban táncoló szövegei már nem voltak olyan érdekesek, az együttes elmondása szerint a „diszkók hakniműsorai árasztották el a művelődési házakat”.
Talán csalódottság, talán gazdasági okok miatt a Bikini megszűnt. Búcsúkoncertjüket 1992. november 21-én tartották a Budapest Sportcsarnok színpadán.

Újraindulás

Öt év pihenő után 1997-ben ismét összeált a Bikini. A csapattagok rájöttek, a hallgatás nem megoldás a helyzet kezelésére. A régi-új zenekar (habár ez manapság nem divat szerintük) az élő zene mellett áll ki. Szövegeikben továbbra is társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, gondolkodásra késztetik a közönséget, új albumaikkal ismét sikert sikerre halmoznak. Újraindulásukat egy új nagylemezzel („A szabadság rabszolgái”) és egy a Budapest Sportcsarnokban rendezett koncerttel jelentették be. A csapat a kilencvenes évek végén ismét koncertezni kezdett, és azóta lemezeik is jelennek meg sorra.

A zenekar jelenlegi tagjai

D. Nagy Lajos (ének)
Lukács Péter (gitárok)
Németh Alajos (basszusgitár)
Bördén Szabolcs (billentyűs hangszerek)
Makovics Dénes (szaxofon)
Mihalik Viktor (dobok)

Forrás: wikipedia
A Tankcsapda egy iskolát teremtett azzal a fajta zenei világgal, melyet képvisel. Az ő mintájukon sok hasonszőrű fiatal együttes bontogatja szárnyait. Közülük elsősorban a Depressziót emelném ki, akik a jövőt jelenthetik a magyar rock palettáján.

Miért van az, hogy a rock műfaján belül még mindig nagyon népszerűek az olyan 80-as években alakult együttesek, mint amilyen a Bikini is? A mai fiatalokat hogyan tudjátok megszóltani?

Abban, hogy mi meg tudjuk érinteni a fiatalokat az is nagy szerepet játszik, hogy van egy tinédzserkorú lányom, akinek a segítségével áttudom érezni azt, amit ő, illetve a korosztálya megél, áttudom érezni az ő világát, az igényeit, és ezt építem bele a számainkba is. És, amikor a fiatalok meghallgatják a zenénekt, akkor rájönnek, hogy ez róluk is szól. Másrészt nagyon sok vérfrissítés történt az együttesben, tehát fiatalodtunk az új tagok által, és így senkinek nem lehet olyan érzése, hogy a szülei, vagy netán a nagyszülei vannak a színpadon.

A sokat megélt zenekaroknál mindig nagy dilemma, hogy vajon a régi jól bevált slágerekhez szabad-e hozzányúlni, szabad-e újrahangszerelni őket. Nálatok ez hogyan működik?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert valóban dilemmát okoz. Én úgy hangolom össze a stíluselemeket, hogy az új dalok egyes elemei megjelenjenek a régi számokban is. Az a cél, hogy a dalok hangosabbak legyenek, mint a 6-os villamos. A mai zajszint ugyanis megegyezik a 6-os villamoséval. Ha azt túl tudod szárnyalni, akkor felfigyelnek rád. Ez a célja az új daloknak, és ezt a hatást kívánjuk elérni a régi nótákkal is.

Mennyire fontos az, hogy a daloknak üzenetértéke legyen? Mennyire szerencsés az, ha egy népszerű zenekar politikai tartalmú üzeneteket fogalmaz meg?

Lehet, hogy ezért sokan megköveznek, de nekem fontos hogy a daloknak legyen áthallása, akár politikai értelemben is. Miről énekeljünk, ha nem a hétköznapok nyomoráról? Az a fontos, hogy meg tudjunk fogalmazni bizonyos gondolatokat, legyen szó szerelemről, politikáról, vagy bármi másról. Ott van például a Közeli helyeken, ha azt valaki meghallgatja, majd belenéz a tükörbe, akkor azt érezheti, hogy csak a kaszni öregszik, a lelkünk fiatal marad.

Nem tudom hallottál-e arról, hogy a Pont FM 88.1 rádió március 7-én adja át Életmű Díját, melynek te vagy az egyik jelöltje. Számítanak még ennyi év után az ilyen elismerések?

Nem tudtam, arról, hogy jelölt vagyok, de óriási megtiszteltetés. Ilyenkor érzem azt, hogy érdemes volt ezt az egészet csinálni. Persze, ha egyszer életműdíjat kap az ember, akkor az is fölvetődik benne, hogy mit lehet még tenni, mit lehet még elérni. Az igazi elismerést viszont nem ez jelenti, hanem az ha egy koncert végén sokadszor is visszahív a közönség, sőt a legnagyobb siker az, ha koncert után is ott maradnak a rajongók, és órákig elbeszélgetnek veled. Velem, velünk ez számtalanszor megtörtént, ez a legnagyobb elismerése a munkánknak.

És meddig fogsz még beszélgetni a rajongókkal? Meddig lesz még Bikini?

Azt nem tudom, hogy a Bikini meddig maradhat még fenn, szerintem 5 évre érdemes előre tervezni. Még egy nagylemez és, egy koncert a BS-ben méltó betetőzése lenne az együttes pályafutásának, de 10 éve is ezt mondtam, és még mindig itt vagyunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását