2024. április 25. - Márk

Film Fenyőről

Film lett a Made in Hungariából, a József Attila Színházban nyolc éve nagy sikerrel futó musicalből, amely Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szól; Fonyó Gergely rendező alkotását csütörtöktől mutatják be a mozik, de előtte, a 40. Magyar Filmszemle keddi díjki
2009. február 2. hétfő 07:11 - Hírextra
A film feleleveníti, hogy a ,60-as évek elején egy kamasz négy év után visszatér az Egyesült Államokból a kommunista Magyarországra, és minden vágya, hogy elterjessze a rock and roll "vírusát" Budapesten. A beilleszkedéskor számos nehézségbe ütköző Miki benevez a Ki mit tud? című vetélkedőre és a Hungária együttes története elkezdődik.

A szereplőket, a Fenyő Miklóst alakító Szabó Kimmel Tamást és a szerelmét játszó Kiss Tündét mintegy ezer jelentkező közül választották ki. A zenész riválisa Fenyő Iván, mellette szerepel még a filmben Scherer Péter, Hegedűs D. Géza, Dunai Tamás és Vándor Éva. Feltűnik a vásznon Bereményi Géza író-rendező is.

"Bereményi írta az 1981-ben bemutatott Megáll az idő forgatókönyvét, ami szintén a 60-as évekről, részben a rock and rollról szól. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elolvasta a Made in Hungaria forgatókönyvét és néhány óra töprengés után elvállalta a pártvezető szerepét" - mondta Fonyó Gergely, a film rendezője az MTI-nek.

Kitért arra, hogy nyolc éve látta a musicalt és érezte, hogy abban benne van egy mozi lehetősége. A forgatókönyvet Tasnádi István írta, a dramaturg Köbli Norbert volt. Úgy vélte, vannak jó értelemben vett klisék, amelyek hozzátartoznak az ilyen típusú filmek érzelmi világához, ugyanakkor a film néhol a paródia határát súrolja, például abban a jelenetben, amikor egy velorex és egy régi Skoda versenyez egymással. Fonyó Gergely szerint a filmben nemcsak a retró van benne, mert a mozi a fiatal szereplők miatt nagyon mai is tud lenni.

A forgatás 45 napig tartott, az egyik fő helyszín az egykori Ikarus művelődési ház volt, ami kiválóan alkalmas volt a régmúlt felidézésére.

"A rock and roll örökzöld. Azt tapasztalom, hogy akármennyire is jönnek új zenei stílusok, népszerűsége nem változik. A film is arról szól, ami körül a rock and roll forog: lázadásról, a szabadságról, szerelemről, barátságról" - tette hozzá Fonyó Gergely.

Fenyő Miklós az elmúlt 40 évben 28 albumot készített, mintegy négyszáz dalt írt; az elsőt, a Csavard fel a szőnyeget! címűt 16 évesen.

"A történet nagy része valóban megtörtént, nem fikció, az a rivalizálás is igaz, ami a filmben Miki és Röné között van, bár egy kicsit másként voltak a dolgok. Zaklatásokra is emlékszem, hiszen az Egyesült Államokból tértünk vissza egy kommunista Magyarországra" - fogalmazott a zenész az MTI-nek. Hozzátette: nem könnyű ezeket a dolgokat felidézni, hiszen több mint negyven évvel ezelőtt történtek.

Arra a kérdésre, megbánta-e valaha, hogy 1960-as évek elején szüleivel négy év után hazatért Amerikából, azt válaszolta: voltak ritka pillanatok, amikor lelkileg maga alatt volt és akkor beszélgetett erről a szüleivel, de ezek gyorsan tovatűntek. Mint kifejtette, a film hitelesen mutatja, ahogyan az akkori politikai közegben kellett létjogosultságot teremteni a rock and rollnak és mi mindennel kellett megküzdeni ennek érdekében.

Kitért arra, hogy 13 éves volt, amikor visszajöttek, és miközben a filmben azt meséli, hogy Amerikában Jerry Lee Lewis koncertet látott, itthon még nyoma sem volt a rock and rollnak, még a luxemburgi rádióadót sem hallgatta senki. Hozzátette: a dolgok aztán gyorsan változtak, egy-két év múlva már más volt a helyzet.

Felhangzik a filmben többek között a Ciao Marina, a Gyere, gyere, Juli, a Casino Twist, az Eszelős szerelem, a Meghalok, hogyha rám nézel és a Made in Hungaria.

Fenyő Miklós terveiről annyit mondott az MTI-nek, hogy vannak színházi felkérései és az évente hagyományosan megrendezett két nagy koncertet ezután is meg akarja tartani. Kiemelte: nem rajta múlik, lesz-e még valaha Hungária koncert, hanem azon, van-e erre a közönségnek igénye és elő tudják-e teremteni az üzleti szféra bevonásával a rendezéshez szükséges összeget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását