2024. április 16. - Csongor

Dominó és csöcsös műsorvezetőnő

Dominónap. Megint. A fanatikus hollandok ismét úgy döntöttek, hogy péntek este döntenek - majdnem négymillió kis műanyag pöcköt. Az ember pedig eldöntheti, hogy megnézi-e, vagy inkább kihagyja - a Hírextra most megkönnyíti a választást. Okok, amiért dőlje
2008. november 14. péntek 13:26 - Gedei Szilárd
Félreértés ne essék, nem kérdőjelezzük meg a majd' négymillió kisebbnél kisebb dominó felállításával kínlódó önkéntesek munkájának értékét, sőt. Rögtön ez az első ok, ami miatt érdemes otthon maradni péntek este és rácuppanni a tévé képernyőjére: a dominók ledőléséig több ezer munkaórán lesz túl a nemzetközi építőbrigád, a megbecsülés tehát jár nekik. Ha meg nem dől le az összes, jól ki lehet röhögni a szerencsétleneket, hogy már megint mit lúzerkedtek össze. Akarom mondani lehet majd jajgatni és sajnálni őket. Meg sírni.

Dominó über alles

Dominóeffektus
Egyesült Államok. Hát persze. Az első dominódöntögetős kísérlet természetesen Amerikából indult, 1974-ben egy Bob Speca nevű figura találta ki, hogy a dominót, mint játékeszközt milyen jó lenne más módon is kipróbálni. A britek persze ezt nem nézték jó szemmel és kézbe vették az irányítást: 1977-ben egy brit csapat is új rekordot állított fel megtörve az amerikai hegemóniát a dominórekordokban. Új-Zéland, Japán és Németország után pedig a dominóőrület elérkezett Hollandiába is. 1986-ban Robin Paul Weijers vezetésével pedig elindult a kísérletek sora, ami máig tart - persze nem mindig sikerült megdönteni az aktuális csúcsot.
Aztán ott a lehetőség, hogy végre az egész éves koplalás után láthassunk kétszázötvenféle dominót, nem mintha az embernek létszükséglete lenne az, hogy az összeset lássa. Úgysem tudja mindet megkülönböztetni, meg amúgy is: a Barátok közt is több ezer részből áll, mégsem halt még bele senki, hogy kihagyott néhány százat.

A dominódöntögetés jó. Hívhatjuk ugyanis Dominónapnak, vagy Domino Day-nek, esetleg rendes évi dominós cécónak és ami a legjobb: addig sem kell nézni a gagyi sorozatokat meg a még gagyibb filmeket péntek este az RTL Klubon. A következő ok, amiért érdemes lesz nézni a rekordkísérletet, hogy a műsorvezetők Lilu és Szujó Zoltán lesznek. Nemde? Na jó, akkor ezt a párost tegyük át az "okok, amiért annyi a depressziós az országban" címke alá.

A helyszínről, a hollandiai Leeuwardenből pedig Horváth Éva tudósít élőben. Ugyan nem hisszük, hogy meztelen lesz, de azért bízunk benne. Még egy ok a műsor nyomon követésére.

Dominómánia
A magyar csapat részvételén túl 2004 más meglepetést is hozott nem csak a Dominó-nap szerelmeseinek, hanem a dominóépítőknek is. Ettől az évtől vezették be a szervezők, hogy a show ideje alatt élőben kell megépíteni bizonyos szakaszokat. Adott időn belül, adott számú dominót hiba nélkül felépíteni olyan újdonság volt, hogy a show ideje alatt kiválasztott „profi” építők közül szinte senki nem tudta végrehajtani a feladatot. Kivéve egy holland fiút és Marosy Veronikát, akik egyetlen párosként sikeresen vették az akadályt, így 100 ezer dominóval járultak hozzá a világrekordhoz. A Dominó-napnak olyan erős eleme lett az élőben építés (Challenge), hogy azóta is minden évben egyre nehezebb és nehezebb kihívások elé állítják az építőket a szervezők.
(RTL Klub)
A Dominó-nap kerek tíz évének megünneplésére azt találták ki a szervezők, hogy több világrekordot akarnak megdönteni, mint valaha. A Guiness Rekordok Könyvével közreműködve tíz megdöntendő dominórekordot találtak a szervezők: a legnagyobb kő, a legmagasabb pont, a leghosszabb fal, a legkisebb dominó, a leghosszabb spirál, a legnagyobb mellű műsorvezetőnő... Ja, ez utóbbi nem teljesen komoly - persze az egész banzáj komolysága megkérdőjelezhető valamilyen szinten. Mi ezt most nem tennénk, tekintve hogy félünk Mr. Dominótól.

Mr. Domino

Bizony kevesen tudják az igazságot Robin Paul Weijersről. Ez a holland férfi ugyanis kortársaitól eltérően kamaszkorában nem a tipikus németalföldi specialitásokat tartotta iskolakerülésre érdemesnek, mint amilyen a Heineken, az Ajax, a szép szőke lányok vagy ugye a joint, hanem a dominókba szeretett bele. Nem volt gyerekszobája?

Minden évben nagy kihívás számunkra egyre nagyobb, érdekesebb és összetettebb dominórengeteget építeni. Mivel tavaly nem dőlt meg a világrekord, még nagyobb számunkra a kihívás. A 2006-ban felállított csúcsot mindenképp meg akarjuk dönteni! - osztotta meg a közönséggel ambícióit a Király. Még egy ok arra, hogy dominózzunk pénteken. Vagy hogy ne.

Dominót! Még! Még! Még!

Ha pedig ez még nem elég, itt az utolsó, a megdöntethetetlen ok, amiért bizony még akkor is érdemes bekapcsolni a tévét péntek este, ha vacsorameghívásunk van a holland királyi párhoz: tíz olyan honfitársunknak szurkolhatunk majd, akik végre nem azzal kerülnek be egy országos kereskedelmi tévébe, hogy böfögnek, finganak, ostobául néznek vagy éppen veszekednek a dzsungelben. Persze ők nem is celebek.

A magyar építők
Győri Barbara, Jenei Lili, Miikulán Attila, Schehl Bianka, Szabó Andrea, Szegedi Judit, Tóth Eszter, Tukacs Emanuel, Gall Dávid, Kertész Ádám.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását