2024. április 24. - György

Meghalt Sir Charles Wheeler

Nyolcvanöt éves korában szombaton Londonban meghalt Sir Charles Wheeler, a BBC legendás tudósítója, aki több mint 60 éven át, haláláig szolgálta a brit rádiót és televíziót.
2008. július 6. vasárnap 11:25 - Hírextra

Wheeler tudósított annak idején az 1956-as magyar forradalomról, a dalai láma 1959-es Tibetből Indiába való elmeneküléséről, majd 1968-ban Martin Luther King amerikai fekete polgárjogi vezető memphisi meggyilkolásáról is.

Charles Wheeler Németországban született 1923-ban, apja egy hajózási cég képviselője volt. Gyermekként megtapasztalta a nácizmus hatalomra jutását, később visszaemlékezett arra, hogy ő vitt kenyeret a rejtőző zsidó szomszédoknak. A második világháború idején a brit királyi haditengerészetnél szolgált, és egy hírszerzési egység tagjaként részt vett a normandiai partraszállásban.

1946-ban lépett be a BBC-hez. 1950-ben berlini tudósító lett. 1958-ban ő lett a brit rádió dél-ázsiai tudósítója, Újdelhi bázissal. Itt ismerte meg feleségét, a szikh Dip Singhet. Két lányuk született: Marina a jelenlegi londoni főpolgármester, Boris Johnson felesége, Shirin pedig a BBC brüsszeli tudósítója.

Híressé vált szókimondásáról: annak idején megdöbbentést váltott ki azzal, hogy Ceylon (Srí Lanka) egyik leendő államfőjét úgy jellemezte, mint "tapasztalatlan excentrikust, aki középszerűek kormányának élén áll". Később a BBC több tv-műsorában is dolgozott. Nehezen viselte ugyanakkor az elmúlt évek médiájának rohamos változásait. Például a BBC 24 órás hírcsatornáját a cég története "legrosszabb ötletének" nevezte.

Wheelert 2001-ben emelte II. Erzsébet királynő nemesi rangra.

Halálakor Mark Byford, a BBC hírigazgatója "bátor, éleslátó és mindig kíváncsi" tudósítóként jellemezte Sir Charles Wheelert, akinek rendkívüli érzéke volt ahhoz, hogy a képek és hang révén átadja személyes élményeit a közönségnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását